Annons:

Sahlin:

Enligt förvaltningschefen Birgitha Sahlin är personaltätheten i Vimmerby en av de lägsta i landet. Foto: Vimmerby kommun

Sahlin: "Åtta miljoner saknas i budgeten"

Personaltätheten inom förskolan i Vimmerby är nu en av landets lägsta. Enligt förvaltningschefen Birgitha Sahlin saknas det 7,6 miljoner i rambudgeten.
I en skrivelse menar Sahlin att personaltätheten inom förskolan passerat smärtgränsen.

Annons:

Vid nämndssammanträdet förra veckan avsade sig förvaltningschefen Birgitha Sahlin sitt ansvar för arbetsmiljön inom förskolan. Beslutet är extremt ovanligt.

Skälet är att Sahlin anser att det saknas pengar i barn- och utbildningsnämndens budget – och att hon inte kan göra det jobb som förväntas med de medel som tilldelats.

– Det är mycket ovanligt att avsäga sig arbetsmiljöansvaret för en hel verksamhet. Det är en tydlig signal att jag anser att situationen ur arbetsmiljösynpunkt inför 2018 är allvarlig, skriver hon i ett mejl till DV. 

En av de lägsta i landet 

Enligt Sahlin visar Skolverkets preliminära siffror för 2016 att personaltätheten i Vimmerby nu är nere på rekordlåga nivåer.

­– Jag kommer inte ihåg exakt, men det var två eller tre kommuner i Sverige som hade en lägre personaltäthet än Vimmerby. I budgetberedningen framfördes att förskolan behövde få ökad personaltäthet. 

I april 2017 krävde nämnden en utökning av förskolans budget med 22,6 miljoner kronor och 9,1 miljoner för övriga verksamheten.

I andra omgången av budgetberedningen, när nämnden ombetts att se över vilka behov som kunde skjutas på framtiden, minskades nämndens krav till 13,2 miljoner för förskolan och 6,4 för övriga verksamheten.

Nämnden tilldelades en utökning på 12 miljoner – hela 7,6 miljoner mindre än behovet. Tillsammans med facken har förvaltningen konstaterat att det inte täcker de nödvändiga behoven.

Oroad över sjukfrånvaron

I en skrivelse menar Sahlin att personaltätheten har ”passerat smärtgränsen” och att det finns behov av en ny förskolechef med tanke på nya små enheter.

Sahlin skriver vidare att de tolv miljonerna inte räcker för att uppfylla de nationella kraven och att arbetsmiljön successivt försämrats: ”Förvaltningen ser med oro på hur sjuktalen, främst inom förskolan, ökar”, skriver Sahlin och ser att det ”påverkar både barnens/elevernas trygghet och lärande”.

Verksamheten kommer att bedrivas på samma sätt, men ansvaret för arbetsmiljön blir nu nämndens.

– Alla inom förskolan kommer självklart fortsätta att göra sitt bästa, så även jag. Den stora skillnaden är om något allvarligt skulle hända inom förskolan och som är arbetsmiljörelaterat - då är ansvaret för det nämndens, skriver Sahlin. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt