Annons:

Vimmerbybo ville förbjuda fordonstrafik på gatan:

En Vimmerbybo vill förbjuda fordonstrafik på gata i centrala Vimmerby. Foto: MostPhotos

Vimmerbybo ville förbjuda fordonstrafik på gatan: "Har problem med störande trafik"

En Vimmerbybo lämnade för snart två år sedan in ett förslag om att förbjuda fordonstrafik nattetid på Drottninggatan. Förslaget kan bli verklighet – men också omfatta fler gator.
– Vi behöver ta ett helhetsgrepp, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Annons:

År 2020 lämnade en Vimmerbybo in ett medborgarförslag om att införa ett förbud mot obehörig fordonstrafik på delar av Drottninggatan i Vimmerby mellan 22.00 och 06.00. 

Förbudet skulle gälla från rondellen vid Drottninggatan 20 till gatukorsningen vid muséet Näktergalen.

Vimmerbybon motiverade sitt förslag med hög musik från bilarna, buskörning och stora avgaser av både bensin och diesel.

Nu, nästan två år senare, var medborgarförslaget uppe i komunfullmäktige. Efter beredning från kommunstyrelsen var förslaget i fullmäktige att anse det besvarat.

– Det här handlar ju om det problem med störande trafik som vi har på kvällar, förklarade Ola Gustafsson (KD) för den politiska församlingen.

Varit avstängt tidigare

Trafiksäkerhetsrådet har haft medborgarförslaget uppe och ansåg först att det skulle bifallas. Redan den 1 juli 2007 infördes ett förbud mot trafik med motordrivet fordon på Drottninggatan nattetid. Detta efter att boende klagat på okynnesåkning på gatan.

"Det var en hel del störningar i trafiken med anledning av ett mer frekventerat krogliv i centrum då", skrev kommunstyrelsen som en bakgrund.

Året 2011 beslutades att tiden skulle kortas ned en timme för att postbilar skulle hinna köra till tåget vid resecentrum. Sedan ett antal år tillbaka är också förbudet borttaget. 

– Vi har haft det här uppe på trafiksäkerhetsrådet och vet att det varit avstängt där tidigare. För ett antal år sedan ansåg man att det inte behövdes längre, men nu är det problem igen, säger Ola Gustafsson (KD).

"Större paket"

Trafiksäkerhetsrådet anser att ett helhetsgrepp behöver tas om trafiken runt centrum.

– Vi har resonerat fram och tillbaka och valt att anse medborgarförslaget besvarat med anledning av att vi behöver väga in det i ett större paket.

Från polisen och näringslivets sida har det även kommit önskemål om att stänga av Kampgatan och Norrtullsgatan nattetid. 

– Vi behöver titta på helheten och frågan måste utredas vidare. Vi måste se vilka konsekvenser det får man om stänger av de här gatorna nattetid och det är ett arbete som pågår, säger Ola Gustafsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt