Annons:

Centerpartiet vill säkra vård på mindre orter:

Christer Jonsson (C) och Leif Larsson (V) vill säkra vården på landsbygden. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet vill säkra vård på mindre orter: "Behövs ett helhetsgrepp"

Centerpartiet vill stärka den nära vården på landsbygden. Nu lägger partiet fram en motion till landstingsfullmäktige.
– Det behövs ett helhetsgrepp, säger Leif Larsson (C).

Annons:

Motionen lämnades in av Centerpartiets landstingsgrupp till landstingsfullmäktige på tisdagseftermiddagen. Med motionen vill Centerpartiet hitta breda lösningar för att utveckla en hållbar vård på landsbygden. 

– Det är viktigt att vården är jämlik och att det finns vård tillgänglig var man än bor i länet. Under en längre tid har det blivit en sakta förändring mot centralisering till de större orterna i länet. Vimmerby är just nu ganska förskonat, men det är inget som säger att det inte blir likadant här, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C).

Hälsocentralen i Vimmerby är länets största. Men man kan enligt centerduon inte känna sig helt säker här heller. Han lyfter fram Västerviks kommuns situation som ett skräckexempel. 

– Titta på Ankarsrum, Överum och Gamleby, där är det oerhört svårt att rekrytera läkare och få en kontinuitet i det. Även om verksamheten i Vimmerby fungerar som den ska i dag är det inte alls säkert att det förblir så. Det finns en risk att det sprids i länet, säger Leif Larsson (C).

"Måste ha båda"

Återigen lyfter Centerpartiet också fram att det måste bli enklare för mindre privata vårdgivare att etablera sig. 

– Vi har något att lära av Norge. Den satsning som har gjorts där behöver vi snegla på. Det kan bli en pusselbit i detta.

Att satsa på digital sjukvård är bra, anser de, men det kan inte ersätta mötet med en läkare eller sjuksköterska. 

– Vi måste ha båda. 

Viktigt med helhetsgrepp

Centerpartiet vill nu se en beredning i landstinget där alla partiet tar plats för att ta fram ett program för nära sjukvård på landsbygden i länet. 

– Hur det ska se ut får beredningen ta fram förslag på. Det är viktigt att vi tar ett helhetsgrepp och att det går över det politiska landskapet. 

I det långa loppet hoppas man att ett program kan innehålla annat än vård på landsbygden. 

– Efter valet 2018 går ju Landstinget och Regionförbundet samman och då kan tänka sig att det ska bli någon form av regionalutveckling som kan bistå näringslivet med företagsstöd, exempelvis då på hälsocentralen eller folkhögskolan. Det kan också vara bra med en ökad samverkan med kommunerna i många frågor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt