Annons:

Centerpartiet vill ta bort länsgränsavgiften – lägger motion

Christer Jonsson, Leif Larsson och Lars Rosander är tunga centernamn i Kalmar län. Foto: Pressbild

Centerpartiet vill ta bort länsgränsavgiften – lägger motion

Länsgränser hindrar arbetspendling i regionen. Det menar Centerpartiet som nu lägger en motion om att ta bort länsgränsavgiften.
– Det här är viktigt, både för oss och våra grannar, säger Regionförbundets Leif Larsson (C).

Annons:

Att påbörja en resa i ett län och avsluta den i ett annat kostar mer än om du rest lika långt i samma län. 

"De zonsystem som länstrafikbolagen använder sig av bygger ofta på att första zonen är dyrare att resa i än de därpå följande. När en resa startar i ett län och går in i ett annat, betyder det att grannlänets länstrafik börjar räkna på en ny resa. Följden blir att man som resenär får betala för en ny förstazon", skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande om sin motion. 

– Det är dags att ta bort länsgränsavgiften, säger Christer Jonsson, oppositionslandstingsråd för Centerpartiet i Kalmar län. 

"Måste slopas"

Centerpartiet menar att de dyra resorna måste bli billigare. 

"I kommuner som ligger vid vår länsgräns är resande in i grannlänet ofta en självklarhet. Fler och fler inser vikten av att kunna arbetspendla längre avstånd", skriver partiet.

Att det kostar mer att resa in i grannlänet än vad motsvarande resa kostar inom det egna länet är ett system som inte gagnar de växande arbetsmarknadsregionerna eller det kollektiva resandet, menar Centerpartiet. Inte heller individens möjlighet att ta ett jobb utanför det egna länet.

– Hultsfreds och Vimmerbys kommuner är beroende av inpendling för att kunna försörja företagen här med rätt kompetens, liksom vi är beroende av att man ska kunna bo här och pendla till andra län för att kunna arbeta, säger Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred.

Därför lägger Centerpartiet i Kalmar län nu in en motion till landstingsfullmäktige om att länsgränsavgiften måste slopas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt