Annons:

STORT UNDERSKOTT FÖR NÄMNDEN – SKÄR BORT FLERA TJÄNSTER

Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Simon Henriksson

STORT UNDERSKOTT FÖR NÄMNDEN – SKÄR BORT FLERA TJÄNSTER

Nu väntar flera neddragningar efter barn- och utbildningsnämndens budgetavstämning. Underskottet går mot 9,6 miljoner kronor gentemot budget. Det innebär att flera neddragningar kommer ske.
– Det är en nödvändighet, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden går mot ett mörkt 2022 ekonomiskt. Budgetavstämningen per 30 april visar att nämnden är på väg mot ett underskott på 9,6 miljoner kronor jämfört med budget. Det är en avvikelse på 2,5 procent av nämndens hela budget.

Det som sticker ut allra mest är de interkommunala ersättningarna för gymnasiet. Underskottet där ligger på nio miljoner kronor.

– Vi tittar på de elever som ska börja till hösten. Det är fler som söker sig ut och av eleverna som går i trean nu var det färre som sökte sig bort. Det är egentligen inte fler som söker sig iväg nu jämfört med förra året, men det är få som varit iväg som tar studenten nu. Därför blir det så att kostnaderna för IKE sticker, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Förvaltningschefen Ola Karlsson säger att två av de nio miljonerna i underskott för interkommunala ersättningar beror på minskade intäkter.

– Vi hade budgeterat med tolv miljoner i intäkter för IKE, men det är färre elever som söker sig hit än budgeterat och då hamnar vi på tio miljoner i intäkter. Totalt blir det ett underskott på nio miljoner kronor och det är mycket, säger han.

Vad kan man göra åt IKE-problemet?

– Underskottet nu beror inte på att det slösas med pengar eller att det är dålig styrning eller ledning av ekonomin. Den tydliga bilden är att våra rektorer är otroligt kostnadsmedvetna. De lyckas hålla sig till budgeten, men att vi överskrider budgeten med nio miljoner beror helt enkelt på att eleverna vill studera någon annanstans. Då blir det här konsekvensen. 

"Underfinansierad verksamhet"

Även grund- och gymnasiesärskolan sticker ut med 2,6 miljoner kronor i underskott.

– Vi har ett rekordstort antal elever inskrivna och förstärker budgeten i år för grundsärskolan. Vi kommer göra det även för gymnasiesärskolan. Kostnaderna kommer öka med 4,5 miljoner på ett par och det beror på fler elever helt enkelt. Vi har budget för 20 elever, men nu har vi över 30 elever. Det är elever som behöver mer stöd och då är verksamheten underfinansierad. Det handlar inte om att pengarna inte användas ansvarsfullt, säger Ola Karlsson.

Nämnden har också tappat 3,2 miljoner kronor på grund av demografimodellen. Färre barn och unga ger mindre pengar – men det finns en hake där, menar barn- och utbildningsnämnden.

– Grundsärskoleelever ingår inte i demografimodellen. Så när vi får ökat antal elever i särskolan, så får vi ingen kompensation för det. 

Däremot går Campus Vimmerby med överskott och både grundskolan och förskolan går mot plusminusnoll.

– Man har koll på läget och håller sig inom budgetramarna. Vi har kommit tillrätta med det, säger Peter Karlsson.

Tjänster skärs bort

Med tanke på det stora underskottet kommer nu flera åtgärder vidtas. Antalet tjänster på gymnasiet reduceras med 1,25 tjänst totalt. Det handlar bland annat om industri-, restaurang- och livsmedelsprogrammet och studie- och yrkesvägledning.

– Det är delar av tjänster vi tar, säger Peter Karlsson.

Vad ger den besparingen?

– Det har halvårseffekt eftersom det genomförs först från augusti. Det innebär 400 000 kronor för halvåret och mellan 750 000 och 800 000 när det är fullt utbyggt, säger Ola Karlsson.

Peter Karlsson (C) säger att man är tvungen att vidta den åtgärden.

– Det är en nödvändighet för att komma tillrätta med ekonomin. Vi har också sett ett minskat antal elever på gymnasiet, så det är en naturlig del.

För SFI-verksamheten reduceras också antalet tjänster med 1,5 tjänst till höstterminen. 

– Det är en anpassning av organisationen och av ekonomiska skäl och ett minskat antal elever, säger Peter Karlsson.

Tittar på flera förslag

Nämnden har tittat på flera andra eventuella åtgärder att genomföra.

– Vi är ålagda att skicka med en handlingsplan och vi har fortsatt tittat på listan med kostnadseffektivisering. Vi måste gå vidare med den och se vilka som är möjliga att genomföra. Vi har tittat på att ta bort program på gymnasiet, men konsekvensutredningen visade att besparingen inte blev så stor och att effekten skulle bli att fler elever skulle söka sig iväg. Det hade gett ett större underskott för interkommunala ersättningar.

Ett annat förslag var att se över att flytta årskurs sex på en del skolor till närmaste större skola.

– Konsekvensutredningen visar att det inte ger några ekonomiska effekter att flytta en klass.

Kvarstår gör att se över programorganisationen på Vimmerby gymnasium.

– Det är förutsättningslöst vi ska göra det. Det handlar om vilka program vi har och om vi ska utveckla eller fortsätta med dem. Vi har några program som få söker, men som samtidigt är bristyrken och därför ska vi titta på det. Det finns jobb att få om man går de här programmen, exempelvis inom restaurangbranschen, säger Peter Karlsson.

Eleverna på gymnasiet ska också, från och med i höst, få Chromebooks istället för PC. Det gäller förstaårseleverna. 

– Det leder till minskade kostnader och vi räknar med en reducering av kostnaderna med 360 000 kronor när det är fullt infört, säger Ola Karlsson.

Dessutom ska nämnden tillsammans med kommunstyrelsen se över framtiden för Vimmerby Campus.

– Det är ingen lagstadgad verksamhet, men Campus fylller en funktion utanför barn- och utbildningsförvaltningens väggar också. Det är en viktig verksamhet, inte minst för näringslivet, men nämnden är tydlig med att det ska utredas och det är för att vi ska vända på alla stenar.

Tufft budskap

Förskolans resursteam är en annan verksamhet som inte är lagstadgad.

– Men den är otroligt värdefull för kvalitetsarbetet. Det handlar om att man åker ut och tar över en förskola, så den ordinarie förskolepersonalen kan planera den dagen. Det tar vi inte bort, men det blir en förändrad finansieringsmodell. Vi kommer se över möjligheter att nyttja stadsbidrag på ett annat sätt, vilket ger en minskad belastning på budgeten med 1,2 miljoner kronor. Vi förändrar inte resursteamet, som består av tjänster, utan vi finansierar det annorlunda, säger Ola Karlsson.

Han ser dock samtidigt det som i princip omöjligt att nå en budget i balans under 2022.

– Åtgärderna kan innebära att underskottet blir mindre, men jag ser ingen möjlighet att vi kan komma ned till noll. Därför är budskapet inom hela organisationen att det här är ett tufft år och att ekonomisk återhållsamhet krävs. Vi måste alla hjälpas åt. 

Nämnden var enig om de olika åtgärderna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt