Annons:

Det hade vårbudgeten betytt för länet – om C bestämde

Centerpartisterna Christer Jonsson och Anders Åkesson.

Det hade vårbudgeten betytt för länet – om C bestämde

I går presenterade Centerpartiet sitt förslag till vårbudget. Så här menar partiet att det hade landat i Kalmar län.

Annons:

I Centerpartiets vårbudget finns en miljard kronor om året till landets regioner och landsting. 

"Vården i Kalmar län prisas ofta med rätta. Svensk sjukvård håller hög klass, men det finns stora problem, som riskerar att bli större om inget görs nu", skriver Centerpartiet och konstaterar att bara en tredjedel av hälsocentralerna i länet är fullbemannade på läkarsidan och att var fjärde hälsocentral skulle behöva fördubbla antalet anställda läkare.

Pengarna som C vill satsa på landets regioner och landsting ska användas till att korta tiden mellan kontakt och läkarbesök samt tiden mellan diagnos och friskförklaring.

"De landsting som kan visa att tiden mellan första kontakten med hälsocentralen och möte med läkare inte är längre än tre dagar kommer att få ta del av pengarna", skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

– Nu är det dags att korta köerna och bryta den allt sämre tillgängligheten i vården. De sista två åren har köerna och väntetiderna i vården ökat här i Kalmar län. Därför är det bra att Centerpartiet i sin vårbudget föreslår skapandet av en tillgänglighetsmiljard för att minska köerna och ge patienterna i Kalmar län vård i tid, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C).

Satsning på rättsväsendet

Centerpartiet vill också satsa vidare på rättskedjan. Åtta miljarder kronor ska gå till ökade löner för poliser, för fler poliser i tjänst, för fler åklagare och för fler civilanställda.

Partiet vill också satsa på polisutbildningarna och målet är att kunna få in 2 000 nya poliser i organisationen inom fyra år.

– Regeringen håller på att klyva landet, i Småland tar det sig uttryck i att man inte bemannar upp polisorganisationen. I fjol samlade vi in 5000 namn för fler poliser i Kalmar län. Nu följer Centerpartiet nationellt upp detta med en särskild polissatsning i vår skuggbudget, innebärande 2000 nya polistjänster i landet, fler civilanställda och åklagare. Det skulle innebära ett drygt 40-tal nya polistjänster i Kalmar län, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson (C).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt