Annons:

Leif Larsson är glad och lättad efter att Centerpartiet valt Jacob Käll som nytt kommunalråd. Foto: Simon Henriksson

Larsson: ”Jobbigt arbete med mycket sorg i”

Valberedningen behövde två chanser för att partiet skulle sluta upp bakom dess förslag om nytt kommunalråd i Vimmerby. Ordföranden Leif Larsson var lättad under söndagskvällen.
– Det känns bra att vi kommit fram till eniga beslut om både den politiska inriktningen och val av nytt kommunalråd, säger han.

Annons:

50 medlemmar på plats och möte i cirka 90 minuter. Resultatet blev att Vimmerby får ett nytt kommunalråd under kommunfullmäktige i morgon. Valberedningens kandidat Jacob Käll gick igenom enigt sedan Ingela Nilsson Nachtweij meddelat att hon inte kandiderar till uppgiften.

– Vi har landat i ett enhälligt beslut om att vi har en stark uppfattning om att Centern behövs för att leda kommunen och är därmed också ense om att utse Jacob Käll till vårt nya förstanamn, säger Leif Larsson, valberedningens ordförande. 

"Fullständigt överens"

Någon motkandidat fanns inte på denna nomineringsstämma.

– Ingela var på plats, men hon var inte kvar på nomineringsstämman. Vi var ense om valberedningens förslag.

Hur gick diskussionen om Ingelas roll?

– Det som var var en diskussion om den politiska färdriktningen. När vi var färdiga med den var vi fullständigt överens om hur tagen ska vara framöver. Det ledde till en ganska naturlig och bekväm uppfattning om att vi vill leda kommunen och inriktningen om politiken.

Hur viktigt var det att ni kom fram till ett enigt beslut?

– Att vi hade en extra stämma som i kväll för att diskutera inriktningen och namnfrågan var bra. Efter förra stämman behövde medlemmarna gå hem och fundera och nu har vi samlat partiet bakom Jacob och inriktningen.

Fanns det några röster för Nilsson Nachtweij?

– Det föreslogs inga andra namn och när partiet satt ned foten angående hur man vill göra med sin politiska roll framöver fanns det inget annat att göra.

Hur ser du på hennes politiska framtid?

– Jag har inga uppfattningar om det. Ingela har burit ett stort ansvar för de framgångar som partiet gjorde i senaste valet och jag tycker att hon fortfarande har ett stöd i partiet. Det beror på vad hon själv vill framöver, vi behöver alla goda krafter.

 "En lättad stämning"

Frågan är om den tre och en halv månader långa krisen i Vimmerbypolitiken avslutas i och med valet av Jacob Käll som nytt kommunalråd under morgondagen.

– Det har varit en lång och smärtsam process som vi alla gått igenom det senaste halvåret och framförallt efter sommaren. Många har slitit med att få till lösningar och det har varit ett jobbigt arbete som det har varit mycket sorg i. Nu har vi kommit ut på andra sidan och med Jacobs ledning kan sätta fokus på de frågor vi behöver ta tag i. Jag är glad och lättad över att det förslag som jag varit med och jobbat fram blev stämmans beslut. Jag hoppas att det kan komma något bra ut det här och det var en lättad stämning när vi enigt kommit fram till ett beslut.  

Är krisen i Vimmerby över nu?

– Vi som har jobbat med det här har varit överens om att det finns många frågor som vi måste jobba med framöver. Vi behöver samla oss och få fart på arbetet igen.  

Hur har hösten skadat dels kommunen och dels partiet?

– Under den här perioden som det här har pågått har det inte varit bra för Vimmerby, vi har tappat fokus och fart och säkert haft risk för skador på vårt varumärke, men klarar man att gå igenom sådana här processer har man inte oreparerbara skador. Vi har alla möjligheter att komma framåt och behöver ta på oss blåstället. Det är inget som löser sig självt.

Ser du någon risk för att Jacob Käll får samma problem i samarbetet med Carolina Leijonram som Ingela Nilsson Nachtweij fick?

– Den här situationen var bredare än så, men det finns insikt om att vi behöver hitta ett bra arbetssätt framöver. KSO och KD behöver hitta ett arbetsätt som bygger på förtroende och det krävs ett jobb för det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt