Annons:

Miljöpartiet vill se bilfritt centrum och satsa på förbättrad cykelinfrastruktur

Caroline Axelsson (MP) siktar på att åter sitta i fullmäktige efter valet. Foto: Arkivbild

Miljöpartiet vill se bilfritt centrum och satsa på förbättrad cykelinfrastruktur

Med minsta möjliga marginal ramlade Miljöpartiet ur kommunfullmäktige för fyra år sedan. Nu vill partiet återta platsen i Vimmerbys politiska finrum.
– Vi behövs för att vara en röst åt de som ingen har, säger toppkandidaten Caroline Axelsson (MP).

Annons:

En röst kan vara viktig. Fråga Miljöpartiet. I förra valet saknade partiet en enda röst för att ta ett mandat i kommunfullmäktige. Nu siktar Miljöpartiet på att få tillräckligt många röster för att ta en plats i kommunens högsta beslutande församling igen.

– Vi har skrivit en hel del debattartiklar och insändare. Vi har försökt att vara synliga på detta sätt. Vi har enträget tagit samtalen vid möten med rasism och HBTQ-motstånd. Vi går inte med på att fördomar från förra århundradet ska få forma dagens Vimmerbybor. Vi tre som som bildar styrelse har fortfarande efter fyra år en fast förhoppning om att MP kan göra skillnad och det påverkar människor runt oss tror vi, säger Caroline Axelsson på frågan hur man arbetat utanför fullmäktige. 

Bland Miljöpartiets viktigaste frågor finns flera satsningar riktade till barn och unga.

– Vi vill att alla skolor har tillgång till kurator, skolpsykolog och elevstödjare. Vi vill att alla föräldrar till barn i Vimmerby får ett erbjudande om en gratis, digital utbildning i hur en skapar god psykisk hälsa, att förstå och prata med sina barn om vad som främjar psykisk hälsa och vilka problem som ofta dyker upp i tonåren. Det kan korta köerna till BUP eftersom familjer då vet hur de själva ska hantera tecken på dåligt mående och kanske inte direkt söka sig till vården. Vi vill också att skolan gör mer för barn med behov av extra anpassningar. Individanpassning är a och o för att elever ska lyckas prestera på sin bästa nivå.

Vill se bilfritt centrum

MP vill också arbeta för en förbättrad cykelinfrastruktur och se ett bilfritt centrum.

– Det ska vara trevligt för alla – barn och äldre som rör sig på gator och torg ska kunna göra det utan att behöva trängas med bilar jämt och ständigt. Den som kan köra bil men inte gå ska självklart kunna parkera i centrum på handikapplatser. Vi vill se ett miljötänk i alla frågor som kommunen fogar över, allt från källsortering på skolor och äldreboenden, till matsvinn och inköp av olika slag som bilar, papper, kaffe och allt. Det saknas i dag. Vi vill också jobba för att fler kommunala tak får solceller snarast möjligt då vi också behöver el för att klara att till exempel kyla äldreboenden och förskolor på extremt varma dagar.

Hur tror ni att ett förslag om ett bilfritt centrum tas emot här?

– Det har varit många decennier av föroreningar och fri parkering i centrum. Ett gammalt sätt att jobba är inte per automatik bra i längden. Jag hoppas att många vill se en stad för barnen. Barnens stad låter bättre i mina öron.

Hur har kommunen påverkats de här fyra åren ni har varit utanför?

– Det interna tjafset har påverkat förtroendet för politiker negativt. Antalet unga och kvinnor har sjunkit. Kan det ha med de långa sittningarna på kommunfullmäktige att göra? Det är en svår fråga, men det är inte lätt att få insyn i kommunala verksamheter när en inte är med och fattar beslut. Som ett litet parti kan en alltid väcka frågor och be om svar. Jag är osäker på om klimatfrågan varit tillräckligt omdebatterad i vår kommun. Har den det så har media valt att inte rapportera om det. 

Varför behövs ni i Vimmerbypolitiken?

– Vi behövs för att vara en röst åt de som ingen har – arter som hotas, stränder som bebyggs trots allemansrätt, ett ökat tryck på vår gemensamma levnadsmiljö i form av torka, bränder, vattenbrist och minskad biologisk mångfald. Vi vill arbeta för en ökad demokrati hos folket, bland annat genom e-voteringar och fler remissinstanser. Jämställdhetsfrågor kommer sällan upp på bordet vad jag har sett. Även integrationen behöver det bli mer fokus på i Vimmerby. 

Behöver två procent

Miljöpartiet kan tänka sig att samarbeta med samtliga partier utom Sverigedemokraterna. För att nå tillbaka till fullmäktige krävs två procent av rösterna. 

– Jag tror att det kan gå. Även om risken alltid finns att människor inte vågar rösta på ett mindre parti som inte är i fullmäktige i dag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt