Annons:

Var nära att sluta helt – nu är Caroline från Vimmerby nytt språkrör i länet

Caroline Axelsson är nytt språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län. Foto: Simon Henriksson

Var nära att sluta helt – nu är Caroline från Vimmerby nytt språkrör i länet

Caroline Axelsson var nära att ge upp helt efter katastrofvalet 2018. Nu är hon – tillsammans med Max Troéndle – nytt språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län.
– Det känns hur bra som helst, säger hon.

Annons:

Det var ingen vidare feststämning på Miljöpartiets valvakor runt om i Kalmar län efter valnatten 2018. Miljöpartiet tappade en stor mängd mandat och förlorade sina fullmäktigeplatser i flera kommuner. Nuvarande mandatperiod är Miljöpartiet endast representerat i Västervik, Emmaboda och Mörbylånga.

Ett annat hårt slag var att de gröna även ramlade ur regionen.

– Det var tungt. Det var många som mådde dåligt efter det valet. Jag var nästan på väg att ge upp. Det går väldigt bra för oss i regeringen och ministrarna vi har kämpar och gör skillnad. Det ger energi, säger Caroline Axelsson.

Efter distriktsstämman i går står det klart att just Axelsson och Max Troéndle, som också sitter i partistyrelsen, ska vara språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län framöver. De ersätter Ingmarie Söderblom och Jesper Nyberg. 

– Det känns hur bra som helst. Det var inte alls planerat, utan Max övertalade mig. Han har bestämt sig för att komma tillbaka till länet och då ville han jobba med oss inför valet. Jag har varit sekreterare tidigare.

"Två fokus"

Miljö- och klimatfrågorna är högt på agendan för många människor. Ändå har Miljöpartiet inte kunnat locka väljarna på flera val. 

– Jag tror inte på att skambelägga människors beteenden, utan snarare på att lyfta fram goda exempel och få människor att förstå att vi är ett föredöme och har lösningar andra länder är intresserade av. Miljö och klimat engagerar oss och då gäller det att vara en positiv förebild. Vill jag ha billigare kollektivtrafik när jag klimatsmart ska ta mig till jobbet, då är det också viktigt att kämpa för. 

Vad blir viktigast för dig i din nya roll framöver?

– Jag har två fokus just nu. Det första är att läsa på om vår klimatpolitik, allt från solceller till att skydda skogarna. Klimatet är vår högsta prioritet. Sedan saknar vi representant i fullmäktige i flera kommuner och där måste vi inventera hur det ser ut. Det handlar om att engagera människor och försöka hitta nya medlemmar. Sedan handlar det om att försöka föregå med gott exempel och inte bo i storstan när man pratar landsbygdsfrågor. Jag bor själv på landet och det är förhoppningsvis mer trovärdigt då. 

Vill tillbaka till regionen

Några mål inför valet 2022 är inte uppsatta ännu. 

– Vi ska hoppa på tåget och vara i alla ändar av länet och försöka peppa folk. Det ser jag fram emot. Vi har en uppförsbacke framför oss och är farligt nära riksdagsspärren, men det är en trigger för mig. 

Att bli representerade i regionpolitiken igen är förstås också högt på önskelistan.

– Vi vill få in gröna i alla kommuner, men regionen är förstås ett stort fokus. Vi vill öka, men vi får se hur det går.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt