Annons:

Så ser SD på majoritetsfrågan i Vimmerby:

Roger Sunesson (SD) säger att hans parti vill få ut mest av sin politik. Kanske kan partiet för första gången ingå i de styrande i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Så ser SD på majoritetsfrågan i Vimmerby: "Vill få mest utfall av vår politik"

Sverigedemokraterna har verkligen fått en vågmästarroll i Vimmerbypolitiken efter valet. Vilka krav kommer de ställa för att släppa fram någon av de nya majoriteterna?
– Vi måste sätta oss och diskutera internt, säger Roger Sunesson (SD).

Annons:

Sverigedemokraterna ökar i Vimmerby kommun och ser med sina 13,9 procent ut att få sju mandat. Det kommer sannolikt ge partiet möjlighet att ställa krav för att Vimmerbyalliansen ska kunna styra vidare.

– Spännande är min spontana tanke. Vi kommer få sätta oss ned och diskutera det här internt och se vad de andra partierna har för syn, säger Roger Sunesson.

Moderaterna vill bilda majoritet i Vimmerby efter valet och Niklas Gustafsson (M) stänger inte dörren för att SD kan bli en del av styret. 

– Vi har inte fått några indikationer ännu och inga samtal har kommit till oss.

Vill ni helst stå utanför och påverka i stora frågor eller ingå i en majoritet?

– Klart vi skulle vilja ingå i en majoritet. Det är så man får mest utfall av sin politik och det skulle vara positivt, även mot våra väljare. 

Tror du att Centerpartiet kan gå med på det?

– Det tror jag. Allt är möjligt. Vi ser inga problem med några partier.

Vad skulle det kunna vara för krav ni ställer för att stödja en majoritet?

– Det måste vi diskutera först. Det vill jag inte säga i det här läget. Jag har mina tankar och de vill jag lyfta med gruppen först. Det ska vara rimligt också och inga utopier.

"Närmare M ideologiskt"

Med tanke på de frågor SD har drivit mot slutet av valrörelsen är frågan om man ligger närmast högerpartierna. SD har röstat för fria arbetsskor i omsorgen och lyfte sjuktalen som en väldigt viktig fråga inför valet. 

– Det är kanske det som de andra partierna behöver, att vi får in den biten i alliansen, säger Roger Sunesson. 

Hur ser du på att stödja den andra sidan?

– SD kan man klassa som ett högerparti med social inriktning. Ideologiskt ligger vi närmare M än S, men i vissa frågor är vi närmare S. I det fallet skulle det nog mer handla om sakfrågor i sådana fall.

Är det en spännande position ni fått?

– Det är det. Vi får hoppas att vi får några samtal, så vi kan sätta oss ned och diskutera. Vi har inte hört något ännu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt