Annons:

KLART: HAN BLIR MODERATERNAS KOMMUNALRÅDSKANDIDAT

Niklas Gustafsson blir Moderaternas kommunalrådskandidat trots att Per Åke Svensson fick fler kryss av väljarna.

KLART: HAN BLIR MODERATERNAS KOMMUNALRÅDSKANDIDAT

Per Åke Svensson fick väljarnas stöd. Niklas Gustafsson får partiets stöd. I ett pressmeddelande på fredagen meddelar Moderaterna att han blir partiets kommunalrådskandidat.
– Det känns stort, säger Niklas Gustafsson (M).

Annons:

Under fredagseftermiddagen har Moderaterna hållit en sluten omröstning om vem som ska bli partiets kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. 

"Moderaterna i Vimmerby har i eftermiddag utsett Niklas Gustafsson till gruppens KSO-kandidat och därmed bekräftat hans plats som partiets förstanamn i kommunen. Samtidigt har Per Åke Svensson valts till ny gruppledare för Moderaterna i Vimmerby kommun med Anders Dahlgren som ny vice gruppledare", skriver Moderaterna.

– Det känns stort naturligtvis och jätteskönt med det stöd jag har fått i gruppen. Det är alltid ovisst och det går inte att ta ut något i förskott, säger Niklas Gustafsson. 

Totalt nio moderater närvarade vid just den här omröstningen, men hur den gick lägger man locket på kring.

– Det vill jag inte gå in på.

Vad betyder det här nu?

– Nu när vi har kommit så här långt kan vi börja förhandla och diskutera med de andra partierna. Vi har varit tvungna att klara av det här först. 

Är du rädd för att det här kan bidra till en splittring i partiet?

– Nej, det tror jag inte. Det ska det inte bli. Vi kommer jobba framåt enat i Moderaterna. 

"Vad jag känner håller jag inom mig"

Per Åke Svensson, som fick 425 kryss jämfört med Niklas Gustafssons 178 väljare, såg verkligen ut att hjälpa Moderaterna till deras framgång i valet. Ex-kommunalrådet för Centerpartiet är fåordig om sina känslor på fredagseftermiddagen.

– Det är bara att acceptera att gruppen tyckte det. Det är enligt stadgarna och inte mycket att göra åt, säger Per Åke Svensson. 

Är du besviken?

– Det kommenterar jag inte. Vad jag tycker och känner håller jag inom mig. 

Kommer du ändå vara aktiv?

– Jag är utsedd till gruppledare, så det kommer jag vara. 

"Olika bild av det"

I kommentarsfältet på Dagens Vimmerbys sociala medier skriver Micael Glennfalk, tidigare kryssraket och kommunalråd för M, att "det knappast är så det fungerar" kring Niklas Gustafssons argumentation, när partiets etta på valsedeln argumenterade för att över tusen personer valt att acceptera ordningen på listan.

"Klarar man procentsatsen och får flest kryss är man första namn. Om moderaterna går ifrån den principen nu så kan man glömma att bli valvinnare i nästa val. Då får man räkna med konsekvenser", skriver Glennfalk.

– Vi har olika bild av det och jag tycker att om man inte kryssar så har man accepterat ordningen. Dessutom hade jag stöd i gruppen. Vi har våra stadgar som vi följer, säger Niklas Gustafsson.

Tror du att väljarna kan se annorlunda på det?

– Jag kan inte uttala mig om hur andra ser på det. Det kan jag inte göra. 

Per Åke Svensson kommenterar det så här:

– Som sagt är jag väldigt tacksam för att jag fick många kryss, men stadgarna är som de är. Jag är en gammal föreningsmänniska och får följa den majoritet som fanns. 

"Tar en stund att smälta"

Niklas Gustafsson hade inte bestämt sig för hur han skulle fira det hela vid 17-tiden på fredagen.

– Jag har inte tänkt så långt. Det här tar en stund att smälta. Mycket arbete återstår i och med förhandlingar med de andra partierna också. 

Dessutom har partiet nominerat efterträdare till Marie Nicholson, som lämnar fullmäktige den 17 oktober för att bli riksdagsledamot. Hennes plats som vice ordförande i kommunstyrelsen föreslås Niklas Gustafsson ta över och hennes plats som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden föreslås Anders Dahlgren till.

– Jag tycker att det slutade på ett bra sätt. Det här är två starka företrädare för vårt parti som kommer jobba i hand, säger Marie Nicholson, valberedningens sammankallande.

Kan inte det här bidra till en splittring?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror det blir bra. 

Tror du inte många väljare, som gick från Centerpartiet till er för just Per Åke Svensson, kan bli besvikna?

– Jag kan inte spekulera i varför man väljer en person framför en annan. Han kandiderar på Moderaternas partisedel och så är det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt