Annons:

SD-motion om tiggeri avslogs:

Sverigedemokraterna ville begränsa tiggeriet i Vimmerby. Övriga partier sa nej till deras förslag. Foto: Pixabay

SD-motion om tiggeri avslogs: "Straffa fattiga människor är inte rätt väg"

I en motion från 2014 föreslog Sverigedemokraternas Sandor Högye att kommunen skulle införa ordningsföreskrifter om tiggeri. Nu har motionen avslagits.
– Man kan inte förbjuda fattigdom, men man kan förbjuda tiggeri, säger Anneli Jakobsson (SD), vars parti reserverade sig mot fullmäktiges beslut.

Annons:

I sin flera år gamla motion skriver Sandor Högye (SD) att antalet tiggare i Vimmerby ökat. Han skriver att "den fria rörligheten inom EU har underlättar för kriminella ligor att bedriva sin verksamhet i Vimmerby". Han skriver också att "stadsbilden förändras genom det omfattande tiggeriet" och att en känsla av otrygghet ökar hos många, särskilt äldre, då tiggarna ibland upplevs som "påflugna eller hindrande". 

– Även att den är ganska gammal har inget förändrats. I ett yttrande anfördes att man kan förbjuda i stora gallerior, och det har vi ju inga i Vimmerby. Däremot är det väldigt trafikerat bland annat utanför ICA Kvantum. Det vore inte så dumt som man föreslår i motionen att tiggarna fick sitta på en anvisad plats i stället. Det skulle kunna vara mellan Stadshuset och Stångågatan. Nu är de ju vid varenda butik i Vimmerby, sade Anneli Jakobsson (SD) och yrkade bifall till motionen. 

"Inte rätt väg"

Kommunstyrelsens vice ordförande, Helen Nilsson (S), var inte inne på samma spår. 

– Jag tycker nog att Sandors motion går lite längre än så. Det står att det är svårt för äldre att se tiggare. Vi vill alla att behovet av tiggeri ska minska, det är naturligtvis inte ett värdigt sätt att leva. Långsiktigt är det så att vi gemensamt måste göra åtgärder, framför allt med bidrag och bistånd och då menar att jag att hjälpa dem och ställa krav på de länder där de kommer från, sade hon och fortsatte:

– Att lagstifta mot tiggeri och straffa fattiga människor i nöd tror vi inte är rätt väg att gå. Därför yrkar vi avslag på motionen. 

"De är inte passiva"

Motionären föreslog att följande skulle skulle föras in i de lokala ordningsföreskrifterna: 

"Polismyndighetens tillstånd krävs för utländska medborgares insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Den plats som ska tillstyrkas av kommunen vid sådana tillstånd är den öppna platsen mellan Vimmerby stadshus och Stångågatan."

– I ordningsföreskifterna står att det krävs tillstånd och de är inte passiva när de skramlar med muggen eller gå fram till folk. Jag vet också att man inte kan förbjuda fattigdom, men man kan förbjuda tiggeri, sade Anneli Jakobsson (SD). 

Sverigedemokraterna som enda parti reserverade sig mot att motionen avslogs.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt