Högerpartierna är överens om hur Sverige ska styras. Ulf Kristersson blir ny statsminister, troligen på tisdag.
Foto: Bildbyrån
Högerblocket i Sverige behövde en dryg månad på sig att komma överens. Idag lämnade Ulf Kristersson besked om sin regeringsbildning och utöver Moderaterna kommer Kristdemokraterna och Liberalerna ingå. SD kommer att vara samarbetspartner utanför regeringen.
Kristersson presenterade formerna för samarbetet idag, vilket satts ihop i ett dokument som kallas Tidöavtalet. Namnet kommer eftersom sluttampen i diskussionerna hölls på Tidö slott utanför Västerås.
Partierna har kommit överens om sju områden som man ska fokusera på: kriminalitet, migration och integration, klimat och energi, hälsa och sjukvård, skolan, tillväxt och hushållsekonomi samt att stärka fri- och rättigheter.
– För oss har det varit helt avgörande att ett maktskifte måste vara ett paradigmskifte när det kommer till invandringspolitiken. Sveriges regelverk ska inte vara mer generöst än vad EU-rätten kräver av oss, sa Jimmie Åkesson på den gemensamma pressträffen.
A-kassan kvar på samma nivå
För KD:s del lyfte man fram nybyggnation av kärnkraftverk, utbyggnad av primärvården och en utredning om ett statligt övertagande av vården.
Liberalerna fokuserar på skolan och Johan Pehrsson kom med den halsbrytande åsikten att elever ska ha läromedel och inte vapen. Man ska ta fram en ny lag som begränsar vinstuttag om kunskapskraven inte uppfylls.
Andra förslag handlar om bidragstak, lägre bensinpriser, högkostnadsskydd för elpriser. Det blir ingen sänkning av A-kassan – vilket Moderaterna gick fram med i valet.
– Låt oss säga som det är, det är en entydig och stor förlust för Moderaterna, och jag kan leva med det, sa Kristersson om det.
Allt talar för att en omröstning om Kristersson som statsminister kommer att hållas i riksdagen på tisdag.
Avtalet i punktform kan du läsa i faktarutan nedan.