Annons:

CHOCKHÖJDA MATKOSTNADER FÖR ÄLDRE I VIMMERBY NÄSTA ÅR

Det blir chockhöjda matkostnader för äldre i Vimmerby nästa år. Foto: MostPhotos

CHOCKHÖJDA MATKOSTNADER FÖR ÄLDRE I VIMMERBY NÄSTA ÅR

Det blir betydligt dyrare för de äldre som är i behov av hjälp i Vimmerby kommun 2023. Ett heldygnsabonnemang på ett särskilt boende chockhöjs med närmare 14 procent – från 3 550 kronor per månad i år till 4 044 kronor per månad nästa år. Det motsvarar nästan 6 000 kronor per år. 

Annons:

Kommunstyrelsen har tagit beslut om nya taxor och avgifter inför 2023. För kommunens äldre kommer det svida i plånboken ordentligt. 

Allra mest lär det märkas för personer med heldygnsabonnemang på särskilt boende. Kostnaden för det ökas med 494 kronor i månaden och höjningen ligger på närmare 14 procent. Så sent som 2018 låg ett sådant abonnemang på 3 281 kronor. Nästa år kommer det kosta 4 044 kronor per månad, enligt förslaget som kommunstyrelsen ställde sig bakom. 

I ett heldygnsabonnemang ingår frukost, middag, kvällsmat och kaffe.

Höjs med 15 procent

Kostnaden för att ta del av kommunens matdistribution ökas också ordentligt. Där handlar det om en 15-procentig ökning – från 60 kronor per portion i år till 69 kronor per portion nästa år.

Portionerna levereras en gång per vecka. I det ingår inte färska grönsaker eller tillbehör som sylt, rödbetor med mera.

När det gäller måltider vid korttidsboende är höjningen också anmärkningsvärd. Heldygnskostnaden per dygn går från 116 kronor till 133 kronor. 2017 låg det på 105 kronor dygnet.

I heldygnskostnad ingår frukost, lunch, kvällsmat och kaffe.

Lunch för pensionärer och anhöriga på kommunens matsalsverksamheter på Granen, Frödala och Solgläntan ökas med nio kronor, från 69 kronor till 78 kronor nästa år.

Lunch för kommunalt anställda inom förskole-, fritids- och skolverksamheten höjs från 67 kronor till 76 kronor.

Dyrare för kommunanställda

Det blir också något dyrare för kommunanställda. Kaffeabonnemanget för kommunanställda höjs från 334 kronor i månaden till 380 kronor. För fem år sedan låg det på 300 kronor. 

För de som jobbar i stadshuset blir det också dyrare att fika nästa år. Bland annat blir kaffet två kronor dyrare, att äta en hel fralla med ost alternativt charkpålägg eller en finare kaka blir också två kronor dyrare. 

Det finns förstås en mängd andra taxor, men många ändras marginellt eller lämnas oförändrade. Slutgiltigt tas taxor och avgifter för 2023 av kommunfullmäktige. 

HÄR kan du läsa hur kommuntoppen ser på de nya taxorna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt