Annons:

Kommuntopparna om stora höjningen:

Helen Nilsson (S) säger att alla i kommunstyrelsen är överens om de nya taxorna. Foto: Simon Henriksson

Kommuntopparna om stora höjningen: "Kostnaden ska tas någonstans"

Flera taxor kopplade till omsorgen höjs ordentligt under 2023. Bland annat blir heldygnsabonnemanget på särskilt boende nästan 14 procent dyrare – i månaden.
– Vi vill helst inte ha så här stora höjningar på en gång, säger oppositionsrådet och blivande kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Kommunstyrelsen har nu fattat beslut om nya taxor och avgifter inför 2023. För kommunens äldre kommer det märkas i plånboken. 

Bland annat chockhöjs heldygnsabonnemanget på kommunens äldreboenden. Kostnaden för abonnemanget ökas med 494 kronor i månaden, från 3 550 kronor till 4 044 kronor. 

I det ingår frukost, middag, kvällsmat och kaffe. Även kostnaden för att få mat genom hemtjänsten ökas ordentligt. Där kostade varje portion 60 kronor i år men kommer från och med 1 januari att kosta 69 kronor per portion. 

"Vi reglerar efter konsumentprisindex för livsmedel och icke-alkoholhaltiga drycker", skriver kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) i ett sms. 

"Reagerade också"

Helen Nilsson (S) är oppositionsråd men blir inom kort ordförande i kommunstyrelsen. Hon, liksom övriga kommunstyrelsen, var överens om de nya taxorna.

– Vi reagerade också på höjningen, men det har inte höjts på ett tag. Vi har tidigare sagt att det är bättre att man indexhöjer varje år, så vi inte får så stora höjningar på en gång. Då är det bättre att höja varje år, säger hon.

Men faktum är att det höjts även de senaste åren. Så sent som 2018 låg ett heldygnsabonnemang på 3 281 kronor. 

– Det är mycket, det tycker vi också. 

Hur kommer det slå tror du?

– Högkostnadsskyddet finns och det kommer inte slå så mycket för den som bor där. Men det slår mot kommunen också och kostnaderna är jobbiga att ta. Det är det som är det stora och det gäller för både kommunen och de som bor här. 

Varför var ni eniga om ni tyckte det var en stor höjning?

– Just nu sitter vi mellan två perioder och vi får titta på det när vi kommer i majoritet. Det är en stör höjning, men maxtaxan träder in. Problemet är att socialen får en ännu större kostnad, för kostnaden ska tas någonstans, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt