Annons:

KOMMUNERNA SÄTTER NED FOTEN I YXERN-FRÅGAN

Kommunerna kommer verka för en naturlik nivå i sjön Yxern. Foto: Bertil Andersson

KOMMUNERNA SÄTTER NED FOTEN I YXERN-FRÅGAN

Västerviks och Vimmerbys kommuner sätter press på Tekniska verken och Yxerns Regleringsföretag när det gäller Yxern. I dag fattade kommunstyrelsen beslut om att följa förstudiens slutsats – och därmed dels söka tillfällig omprövning av domen och på sikt verka för en naturlik avrinning.

Annons:

Kampen om Yxern har pågått under många år. Ifjol räddade Länsstyrelsen sjön från en total katastrof i sista sekunden – och nu har nivån börjat sjunka igen.

Förstudien som alla parter varit överens om att ta fram är nu klar, och Vimmerby kommun kommer, precis som Västervik, att verka för en naturlik avrinning. Det meddelar oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij på sin blogg.

I ett första skede ska kommunerna ansöka om överprövning av den hårt kritiserade vattendomen från 1938, som tillåter en nivåskillnad på hela tre meter, och därefter arbeta för en långsiktig lösning med naturlik avrinning.

Ett normalår skulle det innebära en vattennivå på strax under 92,5 meter. I dag är vattennivån 91,4. Som lägst var nivån 90,1 meter ifjol.

En naturlik reglering skulle, enligt rapporten, minska kraftproduktionen med sex procent.

Beslutet i kommunstyrelsen fattades i enighet. Mer kommentarer om kommunstyrelsens beslut kommer i morgon.

Hela rapporten hittar du här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt