Annons:

Nilsson (S) efter Yxern-möte:

Helen Nilsson (S) var positiv efter mötet om Yxern.

Nilsson (S) efter Yxern-möte: "Alla vill gott för sjön"

I onsdags träffades representanter från Vimmerbys, Västerviks och Linköpings kommun för att diskutera sjön Yxerns situation. Det här var det första mötet med politiker från Linköping. – Vi hade ett bra samtal och är överens om att målet är att göra det bättre för Yxern på lång sikt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Måendet för länets största sjö Yxern har varit på tapeten ett bra tag. 

Regleringsföretagets majoritetsägare är det kommunala bolaget Tekniska verken. I onsdags hölls det första mötet med ansvariga politiker från Linköpings kommun. Länsstyrelsen deltog också på mötet.

– Jag tycker att samtalet var bra. Målet är att förbättra situationen för Yxern på lång sikt. Vi har fått till det här med att dammluckorna inte töms helt. Vi har problem kortsiktigt och bara för att vi långsiktigt gör något och är eniga så kommer det ändå ta lång tid, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, som representerade Vimmerby tillsammans med Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Förstudie

Mötet mynnade ut i att börja göra en förstudie. 

– Den ska vi göra tillsammans och det ska igång så fort som möjligt. Sedan ska vi gå in i en större studie med miljökonsekvenser. Det första är att ta reda på vad vi egentligen ska göra och där har vi några alternativ vi bollar med. 

Helen Nilsson (S) känner att alla vill Yxern väl. 

– Alla vill gott för Yxern. Nu måste vi gå igenom processer, hur fort kan vi gå fram, vilka instanser som det måste gå igenom. Vi tror att vi kan gå vidare ganska fort i det här. Nu ska vi ta fram konsekvenser och miljöbeskrivningar. 

Nils Hillerbrand (MP), ordförande för Tekniska verken, deltog på mötet. 

– Det kändes som en trygghet att han var med. Han sitter också i kommunstyrelsen och sitter med i deras bolag. Det är Linköping som har den största delen, vi kan bara försöka påverka och vädja. 

Är det lämpligt att han är med?

– Han sitter också med i kommunstyrelsen, men lite dubbla stolar blir det ju.

Ny träff

Nästa träff blir på Tekniska verken i Linköping.

– Det ska ske ganska snart, inom några veckor. Det handlar om att diskutera förutsättningarna för regleringsföretaget. Det är viktigt att vi kommer framåt. 

Besökte ni Yxern med Linköpings politiker?

– Inte på mötet, men vi hade en precis nygjord film som vi tittade på. De vet hur det ser ut i dagsläget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt