Annons:

Politikerna efter Yxern-mötet:

Ingela Nilsson Nachtweij var positiv efter mötet om Yxern. Foto: Simon Henriksson

Politikerna efter Yxern-mötet: "Aldrig sett så här bra ut"

Många var positiva efter torsdagens möte om Yxern i Frödinge. Inte minst politikerna.
– Så här bra har det aldrig sett ut tidigare, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Torsdagens möte om den hårt ansatta sjön Yxern gav åtminstone ett helt nytt förslag. 

Advokaten Agnes Larfelt Alvéns förslag kan bli det nya räddningspaketet för sjön. I juni kommer förstudien vara helt klar. 

– Det är ett förståndigt förslag. Att göra det i steg känns bra, men vi måste också få en bättre nivå snabbt, så att det inte blir som förra sommaren. En liknande sommar i år och det vore inte bra för sjön, säger Tomas Peterson (M), kommunalråd i Vimmerby kommun. 

Innan han säger för mycket vill han invänta den färdiga förstudien. 

– Jag är positiv, men vi ska slutföra den här studien först, innan vi vet vad vi ska komma fram till. Det känns som att det går närmare en lösning för varje möte. Många tycker samma sak, man vill ha en högre vattennivå. Jag hade kanske önskat att Tekniska verken skulle yttrat sig lite mer. 

"Ser inte mycket hopp"

Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde och C-politiker i Vimmerby kommun, tyckte att mötet var bra och konstruktivt. 

– Vi kommer längst när alla är här samtidigt och det var jättekul att så många kom, säger Danlid. 

Hur mycket närmare en lösning känner du att ni är?

– Det här är ett steg på vägen och advokaten ingav hopp. Långsiktigheten är det viktigaste, så vi får bort domen från 1938. Vi behöver ha något helt nytt som bygger på modern miljölagstiftning och som vi intressenter kan leva med. Vi står med vädret framför oss och några bistra månader om det inte blir något regn och flödet pumpar som förra året. Det kan bli illa. 

Ser du någon chans för en kortsiktig lösning?

– Jag ser inte mycket hopp, mer än att vi kan göra den skrivelsen vi gjorde i maj förra året. Yxerns fiskevårdsområde ställde sig bakom regleringsföretagets skrivelse till 100 procent, men det hjälpte inte. Kanske att man får större förståelse nu när man såg förra sommarens resultat. 

"Lång process"

Även Ingela Nilsson Nachtweij, oppositionsråd i Vimmerby kommun, var nöjd med mötet om länets största sjö.

– Det är en lång process kvar, men det fanns en samstämmighet på mötet mellan många olika aktörer vilket skapar möjligheter och ger hopp om en förbättrad situation för Yxern både på kort och lång sikt. Det är viktigt att så många som möjligt får komma till tals och bidra med synpunkter och det var därför ett mycket viktigt möte, säger Nilsson Nachtweij (C). 

Också hon var mycket positiv till advokatens förslag. 

– Styrgruppen bör omgående resonera om att ansöka om en överprövning för att komma tillrätta med den akuta situationen så att man kan förändra regleringen under en tidsbegränsad period. Sjön behöver en minskad tappning snarast. Därefter måste styrgruppen utifrån förstudiens resultat arbeta vidare med den långsiktiga situationen för att förbättra sjöns förutsättningar. En naturlik avrinning är den framtidslösning som de flesta på mötet efterfrågar. Calluna har gjort en mycket bra beskrivning av konsekvenserna av regleringen, biologiska effekter och möjligheter framåt. 

"Aldrig sett så bra ut"

Tomas Peterson (M) känner att situationen är bättre än någon gång tidigare. 

– Det känns mycket bättre, så här bra har det aldrig sett ut tidigare. Vi får se vad förstudien visar, men jag ser att vi går vidare med att få till en förändring av vattendomen eller en helt ny dom. Personligen vill jag se en naturlik reglering, det är inget vi har diskuterat i kommunen än, säger han. 

Magnus Danlid (C) säger att det är en lång process kvar.

– I juni kommer förstudien och sedan måste vi ta ställning tidigt i höst. I december ska vi verkligen ha kommit överens och bearbetat förstudien. Annars kommer sjön, som blivit skadad, få en läkprocess som är ännu längre.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt