Annons:

Majoriteten:

Karin Helmersson (C) säger att det inte finns någon dold agenda från majoriteten. Foto: Pressbild

Majoriteten: "Vill ha en lösning som är långsiktigt hållbar"

Regionoppositionen menar att det finns lösningar för röntgen i Vimmerby. Det delar inte majoriteten helt.
– Man vill ha en lösning som är långsiktigt hållbar, säger Karin Helmersson (C).

Annons:

Moderaterna och Kristdemokraterna i regionen är skarpt kritiska till att röntgenavdelningen i Vimmerby har stängts. Politikerna befarar att det inte är en tillfällig stängning och menar att det är en slakt av välfärden.

M och KD menar också att det finns personal som vill jobba i Vimmerby, men att den radiologiska kliniken sagt nej.

– Vi är inte inne i sådana frågor från politikens sida. Vi varken tillsätter eller tar bort tjänster. Det sköts av tjänstemannasidan och den förvaltning som berörs. Vi håller oss informerade om röntgen i Vimmerby eftersom det är en viktig fråga.

Då känner du till de här uppgifterna säkert?

– Det gör jag och vi har också ställt frågan. Svaret vi får är att man vill ha en långsiktig lösning som är hållbar. Jag kan inte bedöma om det är så. Det måste ske av ansvarig chef och förvaltning, säger Karin Helmersson (C). 

Har du förståelse för att man anser att det inte är en fungerande lösning?

– Jag förutsätter att man inte bedömer det som det och därmed jobbar på andra lösningar långsiktigt och annonserar om tjänsterna. Det jobbas också för att få till utbildningsplatser i norra länsdelen. Det kommer ta tid, men det behövs. Behovet är stort i både Vimmerby och Västervik.

Även om man vill ha en långsiktig lösning, hade det inte varit bättre att hitta en sådan här lösning tillfälligt?

– Jag kan inte kommentera det. Man gör en bedömning från verksamhetens sida om hur man bäst löser frågan. Vi har inget annat besked än att det är en jätteviktig fråga som det jobbas på. Det är svårt att ge sig in i diskussioner om enskilda tjänster. Det måste hanteras av förvaltningarna. 

Carl Dahlin kallar det för en slakt av välfärden. Vad säger du om det?

– Det var hårda ord och lite tagna ur sitt sammanhang får man säga. Varken jag eller Carl har mer personal att tillgripa. Vi, som många andra branscher, har svårt att rekrytera. Det är inte unikt för vår region eller för den här yrkeskategorin. Det finns en brist på människor i arbetsför ålder. Det ser man också i industrin och många andra branscher. 

"Ingen dold agenda"

Karin Helmersson säger att hon är bekymrad över regeringens besked om statsbidrag till regioner och kommuner.

– Generella statsbidragen ökar inte när vi är i en tid där den generella skattekraften också minskar. Det är en otroligt tuff tid för alla regioner och kommuner. Man ska ha väldigt stor respekt för det som händer i vår omvärld. 

Vad säger du till dem som är oroliga för att det här blir en permanent stängning?

– Jag hoppas att man inte ska behöva känna den oron, men det bygger på att man kan rekrytera. Vi följer det otroligt noga och har satt upp de här frågorna i majoriteten, så att vi följer dem varje vecka. 

Centerpartiet har pratat mycket om hur viktigt det är med nära vård. Var är den aspekten i det här?

– Nära vård fortsätter vi utveckla. Det finns jättemånga delar i det. Den resan hoppas jag att vi kan hitta enighet i politiken kring, både för att klara uppdragen och för att det är bättre än för den enskilde att inte behöva resa för mindre ingrepp. Att vi flyttar ut vård från sjukhusen ut i länet kommer fortsätta. Det är en stor fråga och vi har det uppdraget till våra tjänstepersoner.

När övergår en tillfällig stängning till att bli permanent?

– Jag kan inte svara på det. Vi har inget annat besked än att vi vill hitta en lösning på det här. Det finns ingen dold agenda kring det här.

Vår tidning har sökt radiologiska klinikens chef Per Malcherek för att låta honom bemöta kritiken från oppositionen. Han har inte gått att nå mot slutet av den här veckan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt