Annons:

Regionrådet om röntgenbeskedet:

Regionrådet Karin Helmersson är glad över röntgenlösningen. Foto: Simon Henriksson

Regionrådet om röntgenbeskedet: "Varit ingången hela tiden"

Regionrådet Karin Helmersson (C) säger att röntgen i Vimmerby blivit en fråga hon vurmat extra för. Därför är hon glad att mottagningen öppnar igen den 4 april.
– Det har varit vår ingång hela tiden, säger hon.

Annons:

På måndagen stod det klart att röntgenavdelningen i Vimmerby inte förblir stängd särskilt länge till. Mottagningen kommer att bemannas av två pensionerade röntgensjuksköterkor samt en undersköterna.

Två dagar per vecka från den 4 april kommer verksamheten hålla öppet. 

– Vi har inte haft någon annan ingång än att man skulle hitta en lösning. Att nu har blivit så är självklart väldigt positivt. Det är svårt med rekryteringsfrågan och att personer som gått i pension nu är beredda att ställa upp är vi glada för och att man kan hålla så pass mycket öppet som två dagar i veckan. Det är väldigt bra och det avlastar Västerviks sjukhus på ett bra sätt, säger regionrådet Karin Helmersson. 

Är det en tillräckligt bra lösning?

– Tills vidare är det just det, innan man hittar en mer stabil och hållbar lösning. Det är komplicerat med tanke på bristen på personal. Tyvärr tror jag vi kommer se liknande bekymmer för många verksamheter framåt, både inom den privata och offentliga sektorn. Vi går mot tidgare med brist på kompetens och därför är det desto viktigare att försöka använda kreativa lösningar och samtidigt försöka knyta fler utbildning till oss. Vi vet att det kommer vara ett behov kring till exempel röntgensjuksköterskor och då är det fortsatt viktigt att öka möjligheten till personalrekrytering.

Är det verkligen rimligt och hållbart att det är med bemanning i form av pensionärer som man räddar verksamheterna?

– I grunden är det positivt att man vill fortsätta jobba, men det säger också något om vilket läge vi står inför. Det gäller över hela linjen och hela landet. Vissa saker kommer vi inte kunna ersätta med digitala lösningar, utan där behövs det mänskliga mötet och då måste vi försöka lösa det. Det är det här arbetet som hela nära vård-arbetet handlar om och nu har vi klarat av en jättestor utmaning. Den demografiska situationen med allt färre i arbetsför ålder pratar vi inte nog om. Det måste vi prata ännu mer om, för det kommer vara så i väldigt många år framåt.

"Gått utanför ramen"

Karin Helmersson (C) säger att det här är ett väldigt glatt besked för hela norra länsdelen.

– Vårt besked har varit att verksamheten ska öppnas igen och det har inte funnits någon annan ingång. 

Att det har funnits pensionärer som varit beredda att jobba har varit känt relativt länge. Kunde man inte löst det här ännu snabbare?

– Jag förutsätter att man gjort sitt yttersta. Nu har man hittat en lösning där man fått gå utanför ramen och jag tror att vi behöver vara ännu mer förändringsbenägna framåt för att det ska passa både verksamheten och den enskilde. Det kan handla om att man förbättrar möjligheterna att hitta flexibla lösningar för den som går i pension.

Kan den här lösningen bli lite prejudicerande i det avseendet?

– Absolut i den mån att man tar med sig erfarenheter av det. Nu finns det ett antal exempel där man löst personliga tjänster och utformat verksamheten utifrån den möjlighet som finns. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt