Annons:

Nytt digitalt verktyg införs i fullmäktige – vållade frågor från politikerna

En del förändringar genomförs i fullmäktiges arbetssätt. Foto: Simon Henriksson

Nytt digitalt verktyg införs i fullmäktige – vållade frågor från politikerna

Fullmäktiges ledamöter fick en utbildning under senaste sammanträdet. Då framgick det också att ett nytt digitalt verktyg ska införas från och med nästa fullmäktige.

Annons:

En av punkterna på januarimånadens fullmäktigedagordning var utbildning för fullmäktiges ledamöter. Den vände sig särskilt till de nyvalda för den här mandatperioden.

Kommunsekreteraren Jenny Andersson ledde utbildningen och gick igenom kommunallagen och vilket ansvar man har. Mot slutet av utbildningen framgick det även att ett nytt digitalt verktyg ska införas för hur politikerna kallas till sammanträde från och med nästa möte. 

– Ni ska svara torsdagen en och en halv vecka innan sammanträdet om ni kan komma. Om ni avböjer eller inte svarar, så går inbjudan ut till ersättare. Man måste svara samma dag och alla måste skärpa till sig, för det här är det enda verktyget vi har nu framöver, säger Jenny Andersson. 

"Verktyget för alla"

Det vållade en hel del frågor från politikerna.

– Säg att någon inte svarar och jag anmäler att jag kommer som ersättare. Sedan kommer den ordinarie ledamoten och då måste ju han träda in som tjänstgörande. Samtidigt kanske jag har tagit ledigt från jobbet och så vidare, sa Peter Högberg (S). 

Flera hade liknande frågeställningar och bland annat vad som händer om man blir sjuk efter den här torsdagen. 

– Det kan vara lätt att missa det här och därför är det viktigt att alla skärper till sig och svarar i den här appen. Tittar ni inte där, så kan det ställa till sig så som Peter säger. Den här inbjudan i appen är verktyget för alla, säger Jenny Andersson.

Digitalt upprop

Det här är det digitala verktyg man kommer använda sig av i fullmäktige framöver. Dessutom blir själva sammanträdet mer digitalt än tidigare också. Både upprop och omröstningar i Plenisalen kommer att bli digitala från och med februarisammanträdet.

Då kommer ledamöterna få begära ordet i appen när det vankas debatt.

– Därefter kommer det upp en talarlista och det kommer man kunna följa via livevisning på skärmen. Även omröstningar kommer att ske digitalt och då kan man också följa omröstningen på skärmen, säger Jenny Andersson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt