Annons:

Vård- och omsorgspersonalen ska få arbetsskor – så mycket satsar majoriteten

Eva Berglund (S), Helen Nilsson (S) och Jacob Käll (C) presenterade SCV-majoritetens satsning på arbetsskor. Foto: Simon Henriksson

Vård- och omsorgspersonalen ska få arbetsskor – så mycket satsar majoriteten

Den heta frågan om arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen kanske får ett lyckligt slut för medarbetarna. Nu säger majoriteten att man tänker införa arbetsskor.
– Det är en jättebra känsla, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Frågan om arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen har varit på tapeten i många år. Facket har manifesterat i samband med fullmäktigesammanträden och medarbetare har också lyft frågan vid ett flertal tillfällen.

Efter att den dåvarande majoriteten sagt nej i somras såg det ut som att arbetsskor skulle gå om intet. Nu blir satsningen verklighet. Det berättade den rödgröna majoriteten på en pressträff under torsdagen. 

Ett beslut har tagits om att påbörja en upphandling av arbetsskor för medarbetare inom vård, omsorg och LSS.

– Vi förändrar i den budget som är lagd av dåvarande majoriteten. Vi har gjort en del saker tidigare och nu gör vi även detta. Vi har tagit beslutet och tagit fram pengarna. Nu är det upp till socialnämnden, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Satsar 750 000 kronor

Totalt handlar det om en satsning på 750 000 kronor för 2023. 

– Det är pengar som vi kommer ge i ramförstärkning till socialnämnden. Nu är det påbörjat och så får man tänka igenom hur det ska gå till på allra bästa sätt. 

Tillskottet ska gälla för varje år. 

– Vi gör en omfördelning i budgeten. Vi ser bland annat att vi har tillkommande skatteinkomster och det är den summan vi använt oss av, säger Helen Nilsson.

– Vi kommer att göra en omfördelning på tisdag på kommunstyrelsen. Att vi kan göra det här beror bland annat på ökat skatteunderlag och elstöd, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Tror pengarna räcker

Att pengarna ska räcka tror den nya majoriteten.

– Vi börjar med de här 750 000 kronorna och använder dem. Tanken är att det här ska införas i år, så snart som det bara är möjligt. Nu har vi kommit en bit och 750 000 kronor är mer än tusen kronor per anställd. Bedömningen är att det ska räcka, säger Lars Johansson (V). 

När arbetsskorna kan sitta på medarbetarnas fötter är dock mer oklart.

– Det kommer ta en stund. Nu är det en upphandling och det måste det bli för att det ska bli rätt och när just inköpen kan ske vet vi inte, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

I ett första steg, som majoriteten säger, handlar det om skor för inomhusbruk.

– Om, när och hur vi går vidare får vi se. Vi måste först se hur det här faller ut och vad kostnaden landar på. 

Helen Nilsson (S) säger att man ännu inte nått ända fram. 

– Vi kan inte säga när eller hur det görs, eller vilka som är intresserade. Men nu har vi kommit så här långt. 

C sa nej i somras

Både Socialdemokraterna och Vänsterpariet har lyft arbetsskor flera gånger tidigare och det var också ett tydligt vallöfte inför valet i höstas. 

– Vi började tjata om det här innan personalgrupperna gjorde det. Jag fick frågan i somras, när vi skulle få ihop det här med skor, det fixar vi när vi får makten svarade jag. Nu är vi där. Känslan är jättebra, säger Berglund. 

Centerpartiet satt i den majoritet som så sent som förra sommaren sade nej till arbetsskor. 

– Det finns flera orsaker till att vi är med på det här nu. Det är en ny koalition och då får man jämka när det rör sig om starka vallöften från en stor del av den nya koalitionen. Det handlar om att kompromissa samt att ge och ta. Vi kanske också kan få igenom saker, säger Jacob Käll (C), utan att kommentera vad det skulle handla om.

Han menar också att det här förslaget, som alltså handlar om 750 000 kronor, är avsevärt billigare än tidigare förslag han sett.

– Då handlade det om två miljoner kronor. Vi har också uppmärksammat det här med sjuktalen och nu vidtar vi åtgärder. Det här ligger med som en naturlig del i ett större paket. Vi kommer sätta mål på sjuktalen, men vi är inte där ännu att vi kan delge dem, säger Käll. 

Eva Berglund har stort hopp om att få ned sjuktalen på sikt. 

– Det här kan förebygga mycket. Det är förslitningsskador på knän och fötter, så på sikt hoppas jag att det här blir en bidragande del. 

Kan behöva bytas snabbt

När – eller ens om – alla grupper kommer få arbetsskor är för tidigt att säga. Det kan då handla om både förskole- och skolpersonal. 

– Vi är inte där nu, utan vi har fokuserat på de ställen där sjuktalen är som högst. Då är det vård, omsorg och LSS. Inom förskolan har vi satsat på luftrenare bland annat, eftersom man ofta blivit förkyld där. Det här är starten eftersom sjuktalen är högst här, säger Helen Nilsson.

Arbetsskorna kan behöva bli utbytta vartannat år, tror hon.

– Det beror på hur man lägger upp dem, men även om det är bra skor så sliter man ut dem ganska fort.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt