Annons:

Oklart när arbetsskorna kan bli verklighet:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) om att arbetsskor dröjer. Foto: Simon Henriksson

Oklart när arbetsskorna kan bli verklighet: "Vi är också besvikna"

Arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen skulle införas. Men inget har hänt. En del anställda vittnar om en besvikelse.
– Det är vi också. Det går långsamt, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

I mars slog den rödgröna majoriteten på stora trumman. Arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen skulle bli verklighet. Då hade ett beslut tagits om att påbörja en upphandling av arbetsskor för medarbetare inom vård, omsorg och LSS. 

– Vi förändrar i den budget som är lagd av dåvarande majoriteten. Vi har gjort en del saker tidigare och nu gör vi även detta. Vi har tagit beslutet och tagit fram pengarna. Nu är det upp till socialnämnden, sa kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Totalt rörde det sig om en satsning på 750 000 kronor för innevarande år – och personalen jublade. Majoriteten förkunnade att avsikten var att det skulle införas redan i år och helst så snart det bara var möjligt.

Men när skorna kan sitta på personalens fötter är högst oklart. Flera medarbetare som varit i kontakt med vår tidning är besvikna och undrar vad som händer.

– Vi inom politiken är också besvikna. Jag har tryckt på Eva Berglund att på något sätt trycka på knappen. Beslutet är taget, men det är lite långsam hantering av ärendet. Orsaken till det vet jag inte, men vi trycker på från politiken att sätta igång arbetet, säger Helen Nilsson (S).

Förstår besvikelsen

Hon har förståelse för om personalen känner en viss besvikelse.

– Så har jag också känt, att det går lite trögt och långsamt. Jag förstår om det finns en besvikelse.

När kan det bli klart?

– Tiden drar iväg och jag kan inte säga exakt när, men inom en snar framtid.

Någon gång under det här året?

– Jag hoppas det, men jag är lite tveksam om det är möjligt. Det ska upphandlas, men jag hoppas verkligen det eftersom det var vi sa från början. 

Vad gör att det dröjer?

– Det ser ut som det gör med ekonomin. En del tyckte att ett skobidrag vore bättre först, en del att man skulle få prova ut sakerna. Det har fastnat på något sätt, men vi måste sätta ned foten och trycka på knappen. Vi ska ta fram en plan för att kunna gå igång.

"Får ta på mig det"

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) säger att ett uppdrag kommer läggas till förvaltningen att gå igång med det här inom kort. 

– Vi har upphandlat det och det ska inte behöva vara några större konstigheter. Det är vi inom politiken som ska ta fram pengarna och sedan är det upp till förvaltningen hur det ska gå till. 

Kan du förstå att det finns en besvikelse över det här?

– Ja, kan förstå om man känner så. Jag får ta på mig det lite också, jag kunde ha varit mer pådrivande. Men det har funnits lite olika synpunkter kring hur vi ska göra det, om vi ska gå på den upphandling som redan gjorts eller om vi ska göra en ny.

När sitter de första skorna på de anställda?

– Det törs jag inte säga. Det beror på hur snabbt förvaltningen kan jobba fram det och hur mycket tid de kan avsätta till uppdraget.

Men under 2023?

– Det tror jag, åtminstone ska man kunna komma igång med det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt