Annons:

Stort steg taget mot arbetsskor:

Eva Berglund (S) är ordförande i socialnämnden. Foto: Simon Henriksson

Stort steg taget mot arbetsskor: "Ska kunna gå snabbt"

Beslutet är redan fattat och 750 000 kronor finns avsatt i budgeten. Men de fria arbetsskorna till vård- och omsorgspersonalen har dröjt. Nu verkar det närma sig verklighet.

Annons:

Under socialnämndens sammanträde på torsdagen togs formellt beslut om att dela ut nya skor vartannat år. Dessutom är beslutet tagit kring att upphandlingen kommer ske via det ramavtal som kommunen har på plats.

Det är tillsvidareanställd personal som kommer få fria arbetsskor.

– Vi har haft lite olika uppfattningar. Vårt förslag är att vi går via det ramavtal som kommunen har och att skorna delas ut vartannat år. Vi hoppas och tror att utprovningen av skor ska kunna göras på fritiden, så att man inte behöver belasta arbetet, säger Eva Berglund (S), ordförande i nämnden.

Exakt hur utprovningen kommer ske kan se olika ut.

– Det beror på hur man avropar. Det är ett ramavtal med sex leverantörer. De här två skorna kanske man säger att man vill ha och då har ett företag det billigaste pris. Är det ett företag på orten kan man be dem komma till ett ställe och ställa ut skorna, annars kan man be företaget skicka ned skorna, säger Lars Sandberg (C).

Olika uppfattning

Oppositionen hade hellre velat, precis som man sagt tidigare, sett ett skobidrag.

– Då kan man prova ut sina skor var som helst på stan och det hade gynnat näringsidkare lokalt. Dessutom blir det inte lika formaliserat och man kan nyttja dem lite friare, säger Anders Brunegård (KD).

Ett skäl till majoritetens syn är att arbetsskorna ska vara kvar på arbetsplatsen, säger Eva Berglund.

– Det är för att vi ska slippa skattedelen i det här. Att man ska behöva skatta för sina skor. Ett skobidrag läggs på lönen och det blir en förmånsbeskattning på det.

Vad innebär det här för tidsperspektivet?

– Om allting löper på bör det kunna vara igång rätt snabbt. Ramavtalet är på plats, så det är bara att bestämma vilka skor man vill ha och vilket företag man ska be. Det här är högprioriterat och man tar tag i det omgående. Nu kör vi, säger Eva Berglund (S) och Lars Sandberg (C).

De 750 000 kronor ska förbrukas under året. 

– Därför gäller det verkligen att få rull på det här, så pengarna inte försvinner in i ett svart hål. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt