Annons:

Kommunalrådet om stora utdelningen från VEMAB:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) gläds åt utdelningen från VEMAB. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om stora utdelningen från VEMAB: "Hjälper oss ta bort besparingar"

Vimmerby Energi- och Miljö AB gör ett historiskt resultat på 38,4 miljoner. Utdelningen till ägaren Vimmerby kommun blir 13,5 miljoner kronor.
– Det är ett viktigt tillskott för oss, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

En stor faktor till att Vimmerby Energi- och Miljö AB gör ett rekordhögt resultat för 2022 är att intäkterna för elproduktionen översteg budget med 25 miljoner kronor. 

De höga elpriserna har minst sagt varit gynnsamma för det kommunala bolaget. Resultatet på sista raden landar på hela 38,4 miljoner kronor och det är en nivå VEMAB aldrig tidigare varit i närheten av. Rörelseresultatet blev 48,6 miljoner kronor.

– 2022 har varit ett annorlunda år, minst sagt! Vi har sett historiskt höga elpriser och kostnadsökningar på i princip allt. Beslutet, som togs för en del år sedan, att bygga Tallholmen och att även inkludera en turbin för elproduktion har varit helt avgörande för att vi nu kan presentera ett mycket starkt resultat, säger Olle Fogelin, vd på bolaget, om resultatet. 

Hjälps åt i svåra tider

VEMAB:s ägare, Vimmerby kommun, får utdelning på 13,5 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 868 kronor per invånare i kommunen.

– Det är ett bra resultat VEMAB gör och vi har vetat om att det ska bli det, men vi har inte vetat exakt vad resultatet skulle landa in på. Därför har man avvaktat med hur mycket vi ska ta ut. I svåra tider har vi bestämt oss för att hjälpas åt. Vi hjälper dem när de lånar upp och nu får vi tillbaka. Det viktiga är att det går bra för koncernen som helhet, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Varför blev det just den här utdelningsnivån?

– När vi tog beslut om utdelningen såg resultatet ut att bli något lägre. Då landade vi att vi skulle ta hälften i utdelning. Därefter har resultatet blivit bättre, men vi tar inte ut mer än så här. 

Så utdelningen var tänkt att bli högre procentuellt sett?

– Ja, när vi räknade på 50-50. Nu blev det inte så, men vi är jättetacksamma ändå för den här utdelningen. 

Tar bort besparingar

Kommunen kommer lägga in drygt fem miljoner kronor i budgeten för 2023. Resterande del ska användas som en buffert inför kommande och enligt förväntningarna tuffa år. 

– Det betyder mycket. Vi ser att vi har sämre förutsättningar framåt och då är varje tillskott viktigt. 

Kan det bli ytterligare ramförstärkningar för nämnderna?

– De har redan fått tillskott eftersom vi räknat in det här. Vi har tagit bort besparingarna och det beror på att vi hittat mer pengar på det här sättet. Vi tar också elkostnaderna själva och skickar inte ut dem till nämnderna. 

Vad kan man vänta sig för utdelning framöver?

– Varje år är ett unikt år och det får avgöras av varje års resultat. Det här har varit ett exceptionellt år. Vi kommer titta på det varje år och vi både hoppas och tror att försäljningen ska vara hög även framöver. Det var därför den här stora investeringen gjordes på Tallholmen. Det kostade en del, men på tid och längd ser vi att det kommer ge resurser åter. 

Med tanke på att det blev lägre än hälften i år, räknar du med högre utdelning nästa år?

– Det räknar jag inte med, men det hoppas jag på. Vi får se år för år hur det blir. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt