Annons:

Kommunalrådet:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) tycker att en intressekonflikt mellan VEMAB och Vimarhem är en tråkig utveckling. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet: "Ingen ägare önskar konflikter mellan sina bolag"

VEMAB vill höja fjärrvärmetaxan med 40 procent för Vimarhem. Något som skulle ge en kostnadsökning för det kommunala bostadsbolaget med 4,5 miljoner kronor.
– Det är tråkigt. Konflikter mellan sina bolag är inget man önskar sig som ägare, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

En chockhöjd fjärrvärmetaxa ser ut att vänta Vimarhem under 2024. Det kommunala bostadsbolaget har nu suttit i förhandling med det kommunala miljö- energibolaget VEMAB. 

Det som nu sker är tråkigt, menar kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

– Det här är en rejäl höjning, något annat jag kan inte säga. Samtidigt har man inte höjt på ett tag. Det blir mycket på en gång när det kommer en sådan här höjning. Även om det inte är högst i länet, så är det mycket pengar när man planerar sin budget, säger hon. 

Hon säger sig förstå båda sidor i intressekonflikten.

– Det är aldrig roligt när man trasslar sig sinsemellan. Man kan ställa frågan om det är rimligt att ta så mycket som 40 procent och göra en så stor höjning för en av sina storkunder. Det blir rejäla höjningar för privatpersoner också. Det är så man kan göra och det är vad jag kan säga i dagsläget. 

"Inget man önskar"

Nilssons bild är att det här är vad VEMAB behöver göra.

– Det är på det här sättet man kan klara det, men det är tråkigt att man inte pratat med varandra tidigare. 

Vad tänker du om en intressekonflikt mellan de två stora bolagen?

– Det är tråkigt när det blir så här och konflikter mellan sina bolag är inget man önskar sig som ägare. 

Vad kan ni göra som ägare?

– Ställer man frågan nu, om att ändra ägardirektiven, så ska man inte göra det, anser jag. Men på längre sikt kan man ha en dialog och en förståelse för anledningen till att man gör minus. Då handlar det om att inte ta ut lika mycket. Det är ett senare alternativ. Ställer man frågan nu så tycker vi inte att direktiven ska ändras. 

VEMAB menar ju att ägaren säger att de inte ska visa röda siffror?

– Det är inte vi som har föreslagit den här taxehöjningen, det har man gjort själva.

Men de måste ju öka sina intäkter för att göra ägaren nöjd?

– Man kan ställa frågan om ägardirektiven ska gälla och då tycker vi det. Hamnar man på röda siffror så får man ta en ny dialog.

Kunde man ha undvikit den här situationen?

– Man kunde i alla fall ha diskuterat den på annat sätt. Som ägare kan vi inte gå in och styra taxorna på VEMAB, men vi kommer diskutera det här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt