Annons:

Kommunalrådet om konflikten:

Helen Nilsson (S) är inte glad över att Vimarhem och VEMAB inte kunnat bli överens. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om konflikten: "Vore tacknämligt med bättre dialoger"

Kommunens två stora bolag – Vimarhem och VEMAB – är allt annat än ense. Bostadsbolaget har nu tagit energibolaget till fjärrvärmenämnden och Energimarknadsinspektionen efter den stora höjningen av fjärrvärmetaxan.
– Jag har hoppats att det inte skulle gå så långt, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Under onsdagen har vår tidning kunnat berätta att Vimarhem nu väljer att gå till fjärrvärmenämnden. Skälet är att man anser att VEMAB:s höjning av fjärrvärmen är orimlig. 

Det här flaggade bostadsbolaget för redan i december och Helen Nilsson (S), som är kommunalråd och ordförande i VKF, Vimmerby kommun Förvaltning AB, är inte glad över konflikten mellan kommunkoncernens två tunga bolag.

– Jag har hoppats att det inte skulle gå så långt, men vi har varit förberedda på det. Vimarhem var tidigt ute med att man ville få det här prövat. Nu ska det prövas och så får det ta sin tid. Jag tror inte att något kommer förändras av det, säger hon. 

Fjärrvärmenämnden är en nämnd vid Statens energimyndighet och har som uppgift att medla kring frågor enligt fjärrvärmelagen. 

– Vi har sagt till VEMAB gällande ägardirektiven att de ska hållas. Nu drabbar höjningen Vimarhem hårt och även kommunen drabbas hårt. För VEMAB handlar det om att ta in avgifter och vi får ta på oss det här också. Vi har haft en dialog och man var tidigt tydliga med att man var oeniga kring höjningen. En part vill ta in så det går jämnt upp och den andra vill inte betala för det. Det är två viljor mot varandra och vi har också avgifter till VEMAB, så det blir väldigt dyrt för kommunen som helhet. 

Uppskattas inte

Att det här nu blossar upp är inget kommunalrådet uppskattar.

– Det är inte så kul att man är oeniga sinsemellan i våra bolag. Det vore tacknämligt med bättre dialoger, så man är bättre förberedda och det aldrig behöver gå så här långt. 

Hur ser du på ert ansvar kring att ni kunde ha satt ned foten tidigare?

– Det hade inneburit att vi skulle ha skjutit till ytterligare om VEMAB gör underskott och vi skjuter redan till pengar vad gäller fiberbolaget. Vi får ta på oss en del i det. Vi har alltid en summering i slutet av året för Vimarhem, VEMAB och kommunen. Ibland tar man ut mer, ibland mindre. Så får man se på det.

Är du rädd för för att förtroendet ska skadas mellan de två bolagen eller att det här ska skada kommunen?

– Det vill vi inte. Därför kommer vi fortsätta ha dialogen i VKF med våra bolag. Det är så det får bli.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt