Annons:

Busslösning på plats för Kindaelever – nu hoppas man på ett uppsving i Vimmerby

Nu ökar möjligheten för fler Kindaelever på Vimmerby gymnasium igen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Busslösning på plats för Kindaelever – nu hoppas man på ett uppsving i Vimmerby

Förr hade Vimmerby gymnasium en klart större dragningskraft bland elever från Kinda kommun. Med en ny busslösning på plats hoppas man hitta tillbaka dit.
– Det här har vi jobbat med länge, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Det var 2016 som busslinjen mellan Horn och Vimmerby blev nedlagd. Åren därefter har betydligt färre elever än tidigare valt Vimmerby gymnasium från Kinda kommun. 

Vimmerby kommun har drivit frågan i flera år och nu har man hittat en lösning som förbättrar förbindelserna igen. 

– Det blev klart i dag att busslinjen från Kinda görs om. Förut har den gått Kisa-Björkhult-Gullringen på en liten väg. Nu ska den gå på riksvägen istället, så att Hornelevern kan hoppa på bussen vid stora vägen. Det här är något vi har jobbat med länge och försökt hitta en lösning på, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Kinda kommun har inget eget gymnasium. 

– De vill gärna att deras elever ska gå här, så det är väldigt positivt. De senaste åren har vi haft ett fåtal elever, men nu hoppas vi få se en ökning av elever från Kinda som söker sig hit. 

"Känns jättebra"

Redan nu tror man sig dock inte få se någon inverkan.

– Den preliminära ansökningen är gjord, men vi ser möjligheter i framtiden. 

Den nya lösningen gäller från och med höstterminen.

– Det blir alltså ingen extra busslinje, utan en förändring i befintlig. Kinda är positiva till att deras elever går här. De ser en större möjlighet att kunna behålla dem i Kinda om de går här än om de går i Linköping. 

En bild Christer Segerstéen, kommunstyrelsens ordförande i Kinda kommun, bekräftar. 

– Det som nu kommer ske är att busslinjen från Horn och Hycklinge kommer i tid till vägskälet, så att att man kan byta buss och ta sig till Vimmerby. Därefter åker man tåg hem. Det känns jättebra att ha fått till den här lösningen. Vi ser att de elever som går i Vimmerby har vi större möjlighet att få behålla i Kinda. Dessutom ser vi från Kindas sida potential i att utveckla samarbetet med Vimmerby kommun framåt, exempelvis genom en gemensam arbetsmarknadsregion, säger han. 

Ingen kostnad direkt

Initialt ska det inte innebära några kostnaderna för kommunen. 

– Den gamla busslinjen, som gått till Gullringen, har använts som skolskjutslinje för barn som bott längs med vägen. Nu ser vi kommande år att det inte är några barn där. Blir det så igen så har vi sagt från Kindas sida att vi tar halva den kostnaden, säger Christer Segerstéen (M).

Fler elever från Kinda till Vimmerby gymnasium kommande år kan påverka kommunens höga kostnader för interkommunala ersättningar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt