Annons:

Jobbar för busslösning för Kindaelever:

Vimmerby kommun vill hitta en lösning för att fler Kindaelever ska kunna gå på gymnasiet i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Jobbar för busslösning för Kindaelever: "Stort intresse från dem"

Färre elever från Kinda kommun hittar till Vimmerby gymnasium. Nu vill både Vimmerby och Kinda kommun ändra på det.
– Vi jobbar på för en busslösning, säger Niklas Gustafsson (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Totalt är det bara fyra elever från Kinda kommun som började Vimmerby gymnasium i höstas. Det kan jämföras med 16 från Västervik respektive Hultsfred och nio från Eksjö. 

Förr var det betydligt fler från Kinda som gick på gymnasiet i Vimmerby – men då fanns också helt andra förbindelser. Länge har kommunen jobbat för att hitta en lösning och nyligen hade man Kalmar länstrafik, KLT, på besök hos kommunstyrelsen.

– Vi framförde våra åsikter om busstrafiken till KLT. Vi ser gärna ett bättre samarbete med Kinda kring den biten och det handlar om elever till gymnasiet. Även Kinda skulle tjäna på det, då det är billigare för dem med elever här än i Linköping. När Vimmerby gymnasium var färdigbyggt blev det dyrare för Kinda att skicka elever hit med de interkommunala ersättningarna, men nu är det billigare för dem. Därför är det ett större intresse från Kinda och vi hoppas få till det här, säger Niklas Gustafsson (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

"Inga löften"

Att även Kinda jobbar med frågan kan bli avgörande, tror Niklas Gustafsson.

– När vi pratats vid ser Kindapolitikerna gärna att deras elever går i Vimmerby. Nu hoppas vi kunna få till en busslösning och ett ökat samarbete mellan Östgötatrafiken och KLT, så det är enklare att åka till Vimmerby.

Har ni fått några löften från KLT?

– Nej, inga löften. KLT tar med sig frågan, men de som var på plats kan inte säga så mycket om det. Men vi jobbar på från både Kinda och Vimmerby.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C) säger att frågan ligger hos kommunstyrelsen, men att de gärna ser fler Kindaelever till gymnasiet också.

– Vi kan se att vi får allt fler elever från Eksjö och det beror på att det är väldigt bra transporter numera. Vi skulle kunna ha lika många från Kinda tror vi med bättre förbindelser, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt