Annons:

Dubbla överklaganden mot markanvisningsavtalet vid Nybble

Nu har de första överklagandena kommit in mot kommunens markanvisningsavtal åt Aleris. Foto: Vimmerby kommun

Dubbla överklaganden mot markanvisningsavtalet vid Nybble

Att markanvisningsavtalet för Aleris i Nybble skulle bli överklagat var väntat. Nu har två personer lämnat in de första överklagandena mot kommunens beslut.

Annons:

Det har funnits en politisk enighet om att ge Aleris möjlighet att bygga ett nytt vårdboende i Nybble, nära Kohagen i Vimmerby. 

Lika eniga är inte Vimmerbyborna. 

Hundratals personer har skrivit på en protestlista mot det tilltänkta boendet och nu kommer – föga förvånande – de första överklagandena mot beslutet. 

Två personer har överklagat beslutet och de har gjort det med samma fyra punkter. 

Punkt ett: "Den demokratiska processen har blivit förbisedd genom politiska beslut om ett markanvisningsavtal trots en massiv opinion. Över 900 personer motsätter sig detta beslut".

Punkt två: "Likställdhetsprincipen enligt kommunallagen är satt ur spel. Enligt kommunallagen skall ingen särbehandlas. Fler intressenter finns på den aktuella tomten. Kommunen har inte tagit ställning till detta faktum. Istället är en budgivning det rätta alternativet så att tomten konkurrensutsätts. Vimmerby kommun särbehandlar en privat aktör framför ytterligare minst en lokal aktör".

Punkt tre: "Under paragraf sex i markanvisningsavtalet står det att exploatören ska bekosta 25 procent av kommunens kostnader. 75 procent betalas då av kommunen. Detta tolkas då som otillåtet företagsstöd".

Punkt fyra: "I markanvisningsavtalet finns inte några kostnadskalkyler redovisade". 

"Får inte alltid sin vilja igenom"

I maj fattade en enig kommunstyrelse beslut om att anvisa mark åt ett fastighetsbolag knutet till Aleris.

I en kommentar skrev kommunalråden Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M) så här nyligen: 

"Alla drygt 15000 invånare i Vimmerby tycker inte likadant och det är därför vi i Sverige har ett statsskick där man ändå ska kunna fatta beslut genom av folket i allmänna val utsedda företrädare. Att man som medborgare kan försöka påverka innebär inte per automatik att man får sin vilja igenom alltid. Som politiker är man utsedd att fatta beslut. Det är fullkomligt orimligt att tro att samtliga beslut gillas av alla". 

Deras kommentar kan ni läsa i sin helhet här.

Överklagandena är ställda till kommunjuristen Peter Olsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt