Annons:

Peterson om kritikstormen:

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) räds inte en rättslig process med de boende i Kohagen. Foto: Simon Henriksson

Peterson om kritikstormen: "Vill gräva ned stridsyxan"

De boende i Kohagen tänker överklaga kommunens beslut att anvisa mark i området till Aleris fastighetsbolag. Tomas Peterson (M) hoppas att fastighetsägarna i närområdet gräver ned stridsyxan.
– Det är inte bra för oss, säger han.

Annons:

I morse avslöjade Dagens Vimmerby att den omstridda marken vid Nybble kommer att erbjudas till Aleris. Formellt erbjuds den till fastighetsbolaget Vectura Fastigheter som arbetar på uppdrag av Aleris. Tomten ligger på cirka 8 500 kvadratmeter. 

– Vi anvisar en tomt till bolaget för att komma framåt och ger samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att ta fram ett avtal. Det finns också en stor kraftledning i området och det är många som inte vill ha en förskola där. Det är väldigt dyrt att gräva ned kraftledningen och det har vi bestämt oss för att inte göra i det här skedet, säger Tomas Peterson. 

Kommunen har tittat på mängder olika alternativ. 

– Vi är väldigt måna om att verksamheten kan fortsätta i Vimmerby. Vi har erbjudit ett antal möjligheter till Aleris och även ”omöjligheter” har varit på förslag, som exempelvis förorenade tomter. Aleris har ett akut behov och de har press på sig från Arbetsmiljöverket när det gäller deras lokaler. Vi har haft en dialog med de boende i Kohagen och det märks att man inte alls är glada åt ett sådant här förslag, men det går inte tillfredsställa alla. Vi har ett samhällsansvar och det är ett pussel som ska läggas. Vi måste ställa upp och göra något och det här tycker vi är ett bra förslag och är eniga i kommunstyrelsen. Det är också förankrat med alla partier i fullmäktige och alla har gett sitt samtycke utom Liberalerna.

"Kan överklaga till 2022"

Den anonyma talespersonen för fastighetsägarna i Kohagen sa så här till DV i förmiddags: 

– Det kommer bli intressant, vi har försökt att hjälpa våra förtroendevalda och om politiken inte väljer att backa har de valt den svåra vägen. Vi är redo att överklaga det och använda juridisk hjälp. Vi kommer vara uthålliga och kan överklaga i olika instanser till 2022. Det finns ett massivt motstånd och vi känner så starkt för frågan att vi kan vara uthålliga. Det är beklagligt att vi ska behöva gå den här vägen om politikerna gör som de har sagt.

"Inte bra för oss"

Peterson räds inte en rättslig process. 

– Man kan överklaga tre gånger, men vi bedömer inte att det är sannolikt att man får prövning i Mark- och miljööverdomstolen. Vi hoppas att man kan gräva ned stridsyxan och att vi kan göra något bra tillsammans. Vi kan hitta lösningar som är bra för alla. Det är olyckligt om vi drar på varandra advokatkostnader, men det är inte vi som väljer att göra det. Jag har förståelse för att man känner en oro, men det är inte bra för oss. 

DV: Vad händer med fastigheterna som Aleris lämnar? 

– Vi är erbjudna att titta på fastigheterna. Det är väldigt intressanta tomter, men det är ett stort renoveringsbehov. Frågan är om det är rivning och nybyggnation som gäller i så fall. Det ligger många år fram i tiden. 

I området ska det också planläggas för 20 bostadsplatser. Detaljplaneändringen har varit ute på samråd och kommer ut på granskning inom kort. Nu väntar man på resultatet av en arkeologisk undersökning. 

När byggnationen kan inledas är mycket oklart. 

Fråga

Vad tycker du om beslutet?

Helt rätt
Helt fel
Vet ej
Tveksam
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt