Annons:

Partiet har stort förtroende för M-toppen:

Anders Dahlgren är ordförande för Moderaterna i Vimmerby kommun. Foto: Micael Rundberg

Partiet har stort förtroende för M-toppen: "Gjort rätt för sig"

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson var Moderaternas kandidat till att bli kommunstyrelsens ordförande vid en valseger i höstas. Under 2022 förekom han i åtta mål hos Kronofogden. Men partiets förtroende för honom är stort. 

Annons:

Niklas Gustafsson är oppositionsråd i Vimmerby kommun och var placerad som etta på Moderaternas valsedel i höstas. Han var också partiets tilltänkta kommunalrådskandidat om man lyckats bilda en majoritet. 

När Marie Nicholson var föräldraledig under den förra mandatperioden vikarierade Gustafsson som kommunstyrelsens ordförande. 

Utöver att vara oppositionsråd är Niklas Gustafsson också vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. Hans årslön från politiken ligger på 496 692 kronor i år. Det ger honom en månadslön på 41 391 kronor. 

Men under 2022 förekom moderattoppen frekvent hos Kronofogden. Totalt inkom åtta betalningsförelägganden till Kronofogden. Sammanlagt rörde det sig om drygt 45 000 kronor, där den enskilt största posten låg på knappt 27 500 kronor. 

Ett betalningsföreläggande innebär att ett företag kontaktar Kronofogden och hävdar att någon är skyldig dem pengar. I det läget har Kronofogden inte tagit ställning till om kravet är rätt eller fel. Om parterna sedan löser detta blir fallet avskrivet.

Inget av de åtta fallen har gått vidare, utan samtliga har blivit avskrivna eller återkallade. Niklas Gustafsson har ingen skuld hos Kronofogden idag. 

– I de åtta fall du hänvisar till har den sökande tagit tillbaka ansökan. Det har betalats innan den gått vidare och innan det har gett något utslag hos Kronofogden, säger Niklas Gustafsson. 

Förtroendet orubbat

Han förklarar att det hela handlar om det företag han har drivit sedan 2009.

– Det handlar om mitt privata aktiebolag. Jag hade en kund som inte betalade sina fakturor och det ledde till att jag inte kunde ta ut någon lön. Jag fick inte ut det han var skyldig mig och därför blev det som det blev. Det var tajt ekonomiskt när jag inte kunde ta ut lön under tre månader och jag fick skicka det vidare till Kronofogden i min tur. Nu är den skulden till mig reglerad.

Niklas Gustafsson säger att han varit öppen mot partiet om situationen ända sedan han blev aktiv som förtroendevald. Anders Dahlgren, ordförande för Moderaterna i Vimmerby kommun, säger att partiet är medvetet om detta.

– Det är företagsrelaterat och han har gjort rätt för sig. Det finns inget mer att säga om det. Mitt förtroende för honom är helt orubbat, säger han.

Han hade blivit kommunstyrelsens ordförande om ni bildat en majoritet och haft stort ansvar för den kommunala ekonomin. Hur tror du att allmänhetens och väljarnas förtroende påverkas?

– Han är inte någon diktator och som jag ser det är det svårt att göra något dumt eller klantigt i den positionen. 

Så du tror inte förtroendet för partiet påverkas alls?

– Nej, det tror jag inte. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt