Annons:

  • Tidigare statsministern tågade i Hultsfred – så var hans tal

    Stefan Löfven var den här första maj i Hultsfred och talade. Foto: Stefan Härnström

  • Tidigare statsministern tågade i Hultsfred – så var hans tal
  • Tidigare statsministern tågade i Hultsfred – så var hans tal

    Många ville ha en skärva av Stefan Löfven.

  • Tidigare statsministern tågade i Hultsfred – så var hans tal
  • Tidigare statsministern tågade i Hultsfred – så var hans tal

Tidigare statsministern tågade i Hultsfred – så var hans tal

Första maj är arbetarrörelsens stora dag. Hultsfred hade landat en riktig bomb – och hade i år ingen mindre än tidigare statsminister Stefan Löfven på talarlistan.

Annons:

Som räknat blev intresset för första majtåget i Hultsfred lite större än vanligt sedan det blev klart att före detta statsministern Stefan Löfvén bjudits in för att hålla tal. Många ville stanna till för en selfie och byta några ord med en av landets mest kända politiker.

Efter en viss försening var det dags för demonstrationståget att lämna Valhall i centrum och ta sig ut till Folkets Park där talen skulle hållas. Socialdemokraterna Tommy Rälg och Tomas Söreling  välkomnade besökarna och Tomas berättade kort om sin långa vänskap med Stefan Löfvén och hur de under en ganska lång tid velat få honom till Hultsfred.

Att göra val

Stefan Löfvéns tal hade temat om val man gör och vikten av att välja rätt.

– Vi lever i en tid då kriserna lagts på varandra och då är val man gör avgörande oavsett om det gäller ekonomin, miljön eller krig.

Han oroades också över spridningen av kärnvapen – något som inte varit så aktuellt sedan slutet på kalla kriget och önskade en kärnvapenfri värld.

Löfvén talade även om förhoppningar – om hur den gröna industrin etablerats i hans hemtrakter i Örnsköldsvik och hur den kan stärka kommunerna ekonomiskt, socialt och få folk att flytta tillbaka till utflyttningsorterna.

”Putin har underskattat Väst”

Det blev även en del kritik mot regeringen och svikna vallöften mot väljare. Att de prioriterat skattesänkningar istället för akut elstöd. Han uppskattade att regeringen Kristersson visserligen förstärker Polisens organisation och skärper straffen men saknar ett övergripande sätt att förhindra att yngre dras in i brottslighet.

En stor del av talet handlade om otryggheten i omvärlden, de som dödats, skadats eller förlorat föräldrar under den ryska invasionen av Ukraina och hur Putin underskattat sammanhållningen i västvärlden.

En av mästarna

Efter talet var det återigen många som ville ta bilder, intervjua och hälsa på den gamle statsministern och vår tidning passade på att fråga Tomas Söreling och Tommy Rälg vad de tyckte om årets första majevenemang.

– Vi hade hoppats på mycket folk och jag var orolig över det dåliga vädret, svarar Tommy.

– Det känns fantastiskt, vi hade några år med lite folk. I år är det över förväntan för min del, tillägger Söreling.

Tomas Söreling var mycket imponerad av vännen Löfvéns tal och på frågan om hur duktig talare han anser att Löfvén är svarar han:

– Vad gäller ideologiska tal så är han en av mästarna. Magdalena Andersson är mycket bra men Löfvén skulle jag säga är i klass med Håkan Juholt. De är de två stora när det gäller att hålla ideologiska tal. 

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt