Annons:

Kommunen börjar använda prislappsmodellen – då får det genomslag

Allt kommer få en prislapp när kommunen nu inför prislappsmodellen inom kort. Till exempel vad varje elev kostar i snitt. Foto: MostPhotos

Kommunen börjar använda prislappsmodellen – då får det genomslag

Vimmerby kommun kommer att införa det som kallas prislappsmodellen. Det ska innebära ett mer rättvist system.
– Man sätter prislappar på allt man gör, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Annons:

Ekonomichefen Roger Sjögren har tidigare gett följande beskrivning av den nya modellen:

– Kortfattat, utan att bli för teknisk, innebär det att man utgår från prislappar. Det handlar till exempel om hur mycket en elev kostar i snitt och så jämför man det med andra kommuner och utgår från utjämningssystemet. Troligtvis kommer det tas ett beslut kring att gå in i det här, men vi har inte alla detaljer ännu. Det handlar om att få mer tydlighet kring vad allt kostar och att kostnaden läggs där den hör hemma. 

Under tidigare år har kommunen jobbat med bland annat demografimodellen.

– Det är en mer klassisk modell, men bara för att man använt den i budgeten i många år så behöver man inte bygga vidare på den. Man kan hamna fel år efter år också. Prislappsmodellen innebär att man inför varje år börjar om och fördelar kostnaderna. Vi har haft möte med bland annat Mörbylånga som snart går in i det här och därifrån lät det väldigt positiv, sa Roger Sjögren i maj. 

Kommer införas

Nu har kommunstyrelsen tagit beslut om att införa prislappsmodellen.

– Vi vet att Nybro, Högsby och Mörbylånga också är på väg in i det här. Det är ett antal kommuner som ska göra det. Det innebär att man sätter prislappar på allt man gör. Vi jämför oss redan med andra kommuner i Kolada för att få ett genomsnittsvärde. Vi ligger 45 miljoner fel i de stora verksamheterna utifrån strukturen. Nu ska vi få hjälp med det och att räkna ut vårt prisbasbelopp för att få ett värde. Det gör att vi kan fördela mer rättvist. Nu tar man bara och följer förra årets budget, men det här är ett mer rättvist system, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Börjar det gälla redan till 2024?

– Nej, vi håller ju på med nästa års budgetarbete nu. Det finns en viss lärtid och det kommer få genomslag först 2025. 

Kostar 125 000

Prislappsmodellens införande är också ett skäl till att ekonomiavdelningen inte föreslås få några minskade resurser framåt. 

– Det finns ett stort behov av att utveckla arbetet utifrån ett helhetsperspektiv med en ökad struktur samt införandet av prislappsmodellen. Införandet kommer att beröra många, säger Helen Nilsson (S). 

Kostnaden uppgår till 125 000 kronor för att gå med. 

– Vi har sagt, med vår ekonomi, att vi kommer göra det med resurser vi har och inte ta in någon extern. Allt kommer få en prislapp och det kommer bli tufft. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt