Annons:

Kommunalrådet missnöjd:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) tycker inte regeringens besked är i närheten av tillräckligt. Foto: Montage/Mostphotos

Kommunalrådet missnöjd: "Kräver effektiviseringar på rätt hög nivå"

Regeringens besked kring statsbidragen till kommunerna fick inte kommunalrådet Helen Nilsson (S) att dansa loss på fredagen. Effektiviseringar på hög nivå kommer krävas.
– Det räcker inte, säger hon med eftertryck i rösten.

Annons:

10 miljarder i förstärkta generella statsbidrag till regioner och kommuner. Ytterligare runt 6 miljarder får kommunsektorn i riktade statsbidrag under 2024. 

För Vimmerby kommuns del innebär det 10,3 miljoner kronor mer under 2024, enligt regeringens egna uppgifter. Det är tre miljoner mindre än vad grannen Hultsfred får.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger direkt att det inte är tillräckligt.

– Det är blandade känslor. Alla bidrag är välkomna i kommunerna och hos oss, men det räcker inte. Det är absolut inte tillräckligt, säger hon.

Är det mer eller mindre än du hade förväntat dig när du vaknade imorse?

– Kanske att det är något bättre än jag trodde. Men jag vet att vi har en prognos för 2024 som ligger på minus 25 miljoner i ingång. Går vi in i ett år med ett underskott på 25 miljoner och får 10 miljoner... Det räcker inte. Sedan kanske det kommer något fjuttigt bidrag till, men det är inte så höga belopp.

"Får ingen kompensation"

Kommunalrådet säger att kommunerna bara får mer och mer att hantera. 

– Jag är mest besviken över att vi inte blir kompenserade för alla krav som läggs på kommunerna. Vi lägger ut väldigt mycket på säkerhetsarbete och har många omkostnader som ökar. Ändå får vi ingen kompensation för det. Det gör att vårt underskott ökar ännu mer och jag är rädd för hur 2024 ska bli. Vi är långtifrån att vara i fas med räntor, priset på bensin och matkostnaderna. Allt ökar våra omkostnader och jag är förstås tacksam för allt som kommer in, men jag förstår inte regeringens prioriteringar.

Vilka vänder du dig emot mest?

– Nationellt håller man på med dieselpriser, skattesänkningar och höjt RUT-avdrag. Vi behöver få till en annan fördelning. Vi har mycket krav på oss, ska göra ditten och dattan, men får inga pengar för det. Det måste man nogsamt tänka igenom på nationell nivå. Det blir inte jättemycket pengar när vi ska sköta allting vi gjort plus ännu mer. 

Vad hade du känt dig nöjd med om regeringen hade sagt?

– Jag hade blivit väldigt positivt överraskad av den här regeringen om vi fått mellan 15-18 miljoner. Då hade det ändå varit där man kan förvänta sig, men det här är väldigt lågt.

Hur mycket hade ni fått med en rödgrön regering?

– Det dubbla i alla fall. Det tror jag.

Hjälper inte mot nedskärningar

Vimmerby kommun kommer inte kunna avbryta några tankar på nedskärningar, enligt kommunalrådet.

– Det blir fortsatt att leta effektiviseringar på en rätt hög nivå. Jag tror att man ska räkna med att de krav och effektiviseringar som vi bollat med kommer behöva bli av. Det är inte säkert att vi får ner det till ett nollresultat i år och då tar vi med oss in det i 2024 plus alla minuskostnader i ingångsläge. Får vi då 10 miljoner så är det ett underskott på 15 som start. Det är så verkligheten ser ut, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt