Annons:

Just nu: Moderaterna vill förbjuda tiggeri i Sverige

Moderaterna vill förbjuda tiggeri i hela Sverige. Foto: Pixabay

Just nu: Moderaterna vill förbjuda tiggeri i Sverige

Moderaterna vill införa ett förbud mot tiggeri i Sverige. Att tigga ska kunna leda till böter, vill M.
– Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom, säger Tomas Tobé, partiets rättspolitiska talesperson, på en presskonferens.

Annons:

Moderaterna presenterar under tisdagen ny kriminalpolitik inför partistämman i oktober. Den stora nyheten är att Moderaterna vill se ett nationellt förbud mot tiggeri. 

”Förbudet behövs för att stoppa ordningsproblem och utnyttjandet av utsatta människor. Ett nationellt förbud omfattar alla som tigger och gäller på alla platser” skriver partiet.

Partiet vill också arbeta för att få bort otillåtna bosättningar och att Sverige agerar hårdare för att sätta press på de EU-länder vars medborgare söker sig till andra länder för att tigga. 

– Ska vi acceptera att tiggeri normaliseras? Vi har ett utbrett tiggeri på gator och torg, det handlar inte sällan om väldigt utsatta människor. Vi ser en stor grad av organisering. För att hantera det här föreslår vi ett nationellt förbud mot tiggeri, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson, enligt Aftonbladet.

"Ingen väg ut ur fattigdom"

Förslaget kommer inte förbättra livet för tiggare på Sveriges gator, men att det är viktigt att inte tiggeriet blir normaliserat.

– Tiggeriet är ingen väg ut ur fattigdom och utanförskap, säger Tobé.

Moderaternas kriminalpolitiska program innehåller en mängd förslag. Bland annat vill M se fler poliser, högre polislöner, skärpta straff för brott som till exempel bostadsinbrott och sexualbrott. Moderaterna vill också att fler brott ska kunna leda till utvisning och nämner där grov kvinnofridskränkning och bostadsinbrott. Partiet vill också se skärpta straff för gängrelaterad brottslighet, fler trygghetskameror i utsatta områden och införa en särskild brottsrubricering för hedersbrott.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt