Annons:

SD vill flagga för Israel – kommunalrådet säger nej

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger nej till SD:s förslag om att hissa Israels flagga. Bilden är ett montage. Foto: Arkiv/Mostphotos

SD vill flagga för Israel – kommunalrådet säger nej

Sverigedemokraterna i Vimmerby vill att kommunen hissar Israels flagga. Spontant säger kommunalrådet Helen Nilsson (S) nej.
– Jag tycker vi inte ska lägga oss i den konflikten, säger hon.

Annons:

Det var i helgen som terrorstämplade Hamas angrep Israel. Händelseutvecklingen har fått stor medial uppståendelse globalt och Israel förklarade krig efter det som hände.

De senaste dagarna vid Gazaremsan har varit mycket blodiga och ett stort antal människor på båda sidor har både dött och skadats. 

På vissa håll i landet har kommuner valt att hissa Israels flagga för att visa sitt stöd och sin solidaritet med landet. Det vill Sverigedemokraterna lokalt att kommunen också ska göra. 

"Sverigedemokraterna i Vimmerby föreslår att kommunen visar sitt stöd och solidaritet med Israel genom att hissa Israels flagga på en eller flera av kommunens flaggstänger. Detta kommer som en reaktion på den fasansfulla attack som Israel upplever, som beskrivs som både terrorism och ett anfallskrig", skriver SD och refererar till hur kommunen tidigare visat sitt stöd för Ukraina. 

"Alternativt kan vi belysa rådhuset", skriver partiet.

Kommunalrådet säger nej

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) har dock ett snabbt och rakt besked:

– Nej, säger jag.

Varför?

– Alla är innerligt trötta på krig och elände, och det tror jag ingen står bakom. Men konflikten mellan Israel och Gazaremsan har många åsikter om och i dagsläget tycker inte jag att vi ska lägga oss i den konflikten. Personligen säger jag nej, men vi har inte haft uppe det i ledningsgruppen. Jag bestämmer inte ensam, men jag tror att det blir svaret. Jag känner att det inte vore rätt väg.

I söndagens partiledardebatt fördömde företrädare för samtliga Sveriges riksdagspartier Hamas attack. Flera andra kommuner, bland annat Kalmar, har också hissat Israels flagga. 

– Jag fördömer också det som Hamas har gjort, men jag tycker inte vi som kommun ska ta ställning mellan Israel och Palestina och allt som ligger i den konflikten. Givetvis ska man fördöma det som har hänt, men jag tycker inte vi ska ta ställning genom att hissa ett lands flagga. Vi kan naturligtvis plocka upp det, men magkänslan säger nej till det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt