Annons:

Kommunalrådet står bakom M:s tiggeriförslag –

Tomas Peterson (M) ser inte tiggeriet i Vimmerby som problematiskt, men står ändå bakom partiets linje.

Kommunalrådet står bakom M:s tiggeriförslag – "Steg mot frihet"

Tomas Peterson (M) står bakom Moderaternas förslag om att införa ett nationellt tiggeriförbud. Men han anser inte tiggeriet vara något problem i Vimmerby.
– Därför anser jag att det inte behövs något förbud i dagsläget, säger Peterson.

Annons:

En majoritet av det svenska folket vill förbjuda tiggeri i Sverige. Det har Moderaterna tagit fasta på – och på tisdagen gick partiet ut med att man vill införa ett nationellt tiggeriförbud. 

– Som jag förstår det handlar det om att ge kommunerna en möjlighet att själva bestämma och överväga ett tiggeriförbud, det är en väsentlig skillnad mot de rubriker jag har sett, säger Tomas Peterson, moderat kommunalråd i Vimmerby kommun. 

Hur ser du på att förbjuda det i Vimmerby kommun?

– Jag tycker inte att det är något problem här och därför anser jag inte att det behövs något förbud i dagsläget i Vimmerby. Däremot är det ett stort nationellt och internationellt problem, det är så dåliga förhållanden inom EU att man söker sig ut och tigger, det är inte bra. Men det är främst en fråga på EU-nivå. Jag vänder mig också mot det organiserade tiggeri som förmodligen förekommer och det ska kriminaliseras, tycker jag. 

Problemet är orsaken till att behöva tigga, säger han. 

– Man har det för fattigt och för besvärligt i de här länderna. Jag tycker precis som partiet att man behöver se över lagstiftningarna kring penninginsamling och nyttjande av allmän platsmark, att man slår upp läger på kommunal eller privat mark måste man kunna hindra på ett effektivt sätt. 

"Steg mot frihet"

Tomas Peterson (M) tycker inte att det här är ett steg närmare Sverigedemokraterna för Moderaterna.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Det här är ett steg mot frihet – en markering att människor måste kunna leva fritt och ha en bra försörjning i sitt hemland. Jag är övertygad om att de flesta som kommer hit tycker att det är förnedrande och mycket hellre skulle ha ett jobb.

Du ser inget problem med de som tigger här, men på andra ställen?

– Problemet är att de är fattiga och har svårt att försörja sig. Problemet är inte att de tigger. Jag tycker att man ska ha rätt att göra det. 

Men det är den möjligheten partiet vill inskränka?

– Nej, utan man vill att varje kommun ska få ta ställning och det är olika förutsättningar i varje kommun. Här är det inget bekymmer, men partiet vill ge varje kommun möjlighet att ta ställning till det. Jag tycker att vi behöver skärpa synen på det här med tiggeri på både nationell och internationell nivå.

Är ditt besked till väljarna att ni inte vill förbjuda tiggeri här?

– Det här är mitt ställningstagande, vi har inte pratat om det lokalt än. 

Ni har varit tydliga i ert avståndstagande mot SD när de lyft det här?

– Det har vi. Och det är säkert det som gäller fortfarande.

"Behöver fler poliser"

Kommunalrådet tror att det går att få igenom det här förslaget i riksdagen. 

– Det kan jag inte bedöma, men jag kan tro att det är rätt så sannolikt. Det är Socialdemokraterna det handlar om och det finns ju städer, framför allt storstäder, där det upplevs som ett problem och en annan sak är att det förbjudits i Danmark. Då är det svårt att vara för liberal över sundet. 

Hur ser du på de andra delarna i det här nya kriminalpolitiska programmet?

– Vi behöver fler poliser och en starkare poliskår. Vi behöver ett samhälle där man inkluderar varandra och där alla kan leva med varandra tryggt utan särskilt mycket ordningsbekämpning, men som det är nu behöver vi betydligt fler poliser. Det sprider en otrygghet när man inte ser någon som övervakar ordning och reda. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt