Annons:

Oppositionsrådet enig med majoriteten om ramarna – lugn budgetdebatt att vänta?

Niklas Gustafsson (M) ställde sig bakom majoritetens förslag till ramar. Foto: Simon Henriksson

Oppositionsrådet enig med majoriteten om ramarna – lugn budgetdebatt att vänta?

Nämnderna får inga tillskott alls enligt majoritetens budgetförslag. Oppositionen satte sig inte på tvären.
– Vi ser inte att det finns några möjligheter att omfördela ramarna och det finns inga pengar, säger Niklas Gustafsson (M).

Annons:

Oförändrad skattesats, halverad investeringsbudget och inga tillskott till nämnderna nästa år. Det är de stora nyheterna i majoritetens budgetförslag. 

– Det finns inga utrymmen för några tillskott alls till någon nämnd. Det sker alltid vissa små förändringar beroende på uppräkningar av löner och omfördelning demografiskt mellan SOC och BUN. Budgeten är densamma som förra året. Vi vet att nämnderna haft svårt att klara sina budgeterar i år och det är en tuff situation, men man har kvar sina ramar kan man säga och det är egentligen inget besparingskrav på dem. Men man måste ändå göra åtgärder, säger Lars Johansson (V).

Oppositionen gick inte emot majoritetens förslag. Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) förklarar varför man ställde sig bakom det rödgröna förslaget. 

– Vi ser inte att det finns några möjligheter att omfördela ramarna. Vi valde därför att stå bakom de ramar som är lagda. Vi ser inte att det går att omfördela något, eftersom både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden har det tufft, säger han. 

BUN har varit tydlig med att man inte kan upprätthålla nuvarande verksamhet och struktur utan mer pengar. Hur tänker du kring det?

– Det finns inga pengar att ge tillskott med. För att kunna fördela mer pengar behövs det överskott någonstans och det har vi inte. 

Majoriteten riktar kritik mot din regering för att det är för lite statsbidrag?

– Nu satsas det 16 miljarder mer än tidigare. Vi är inne i en lågkonjunktur och har en tuff inflation, men nuvarande regering gör allt man kan. Kommunerna måste också ta sitt ansvar, för från regeringshåll gör man så mycket man kan. I Vimmerby har vi väldigt dyra verksamheter som vi kämpat med i massvis år. Vi har blivit räddade av en bra finans, men nu går inte det. 

Börjat försent

Den kritik mot majoriteten som Niklas Gustafsson (M) har är att arbetet påbörjats försent. 

– Det är viktigt att vi når en budget i balans och ett nollresultat för 2024. Man borde ha börjat det här arbetet tidigt i våras när socialen flaggade för 18 miljoner minus. Det är först nu förslagen börjar komma och då har man snart tappat ett år. Det gör att man knappt får någon effekt ens nästan år. 

Utifrån att ni ställde er bakom det här lär det bli en lugn budgetdebatt i fullmäktige?

– Det blir nog en del debatt ändå. Eftersom vi inte ser hur vi ska kunna omfördela i ramarna, så valde vi att stå bakom ramarna.

Vad ska ni debattera?

– Innehållet i ramarna och effektiviseringarna. Vi är bland annat kritiska mot att man på kommunstyrelsenivå tar bort oförutsedda medel. Det är tuffa tider och då behövs en reserv för oväntade saker. Det ser väldigt illa ut. 

Hur hade ni hittat de här pengarna då?

– Det får vi återkomma till i kommunfullmäktige. 

Fel med satsning på folkhälsa

Vad gäller besparingarna på kommunstyrelseförvaltningen valde man inte heller att opponera sig.

– Vi har inte lagt oss i det. Besparingsförslagen presenterades väldigt sent för oss inför kommunfullmäktige. Det är bra att man ser över sin verksamhet, men vi kanske inte hade gjort exakt samma fördelningar. I det här läget är det svårt att peta i detaljerna, men vi tycker att man gör vissa satsningar man inte har råd med. 

Vilken av satsningarna?

– Den här folkhälsotjänsten. Pengarna skulle man ha kunnat använda till befintlig verksamhet, eftersom det inte är riktade stadsbidrag. Då hade man fått en besparing.

Både utökat hemsändningsbidrag och mer pengar till simhallsföreningen står man bakom. 

– Det gör nytta och simhallen hade vi med redan i vår budget från i våras, så det har majoriteten kopierat från oss.

För 2023 ser prognosen inte särskilt ljus. Majoriteten har öppnat för att ange synnerliga skäl kopplat till pensionskostnaderna för att undkomma behovet av att använda resultatutjämningsreserven.

– Det finns olika revisionsfirmor som säger olika saker. Vi behöver få ett tydligt svar vad som gäller där och vad som kan kallas för synnerliga skäl. Det går inte att bara luta sig mot det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt