Annons:

Politikern hoppade in i hemtjänsten:

Politikern Lars Johansson (V) hoppade in och jobbade i hemtjänsten. Foto: Privat

Politikern hoppade in i hemtjänsten: "Telefonen ringer"

Lars Johansson (V) jobbar med gruppen för att minska sjuktalen. På fredagen hoppade han in och testade en arbetsdag i hemtjänsten.
– Helt klart lärde jag mig mycket nytt, säger politikern.

Annons:

Den rödgröna majoriteten har avsatt miljonbelopp för att en arbetsgrupp, bestående av politiker, tjänstemän och fackliga företrädare, ska arbeta med att få ned sjuktalen i kommunen. 

Som ett led i det här hoppade Lars Johansson (V) i fredags in för att jobba ett antal timmar i hemtjänsten. 

– Jag har haft en bra och intressant dag. Det här är ett led i arbetet att få närmare kontakt med beslutsfattare, chefer och personal. Det är viktigt att kunna göra sin röst hörd och det här är viktigt för att föra en bra dialog kring hur läget är. Det har också varit givande för mig att se hur vardagen fungerar, säger Lars Johansson.

Var det som du trodde?

– Inte riktigt kanske. Jag vet inte om jag kan sätta ord på det. En del vet jag förstås hur det fungerar, men helt klart lärde jag mig mycket nytt. Framför allt blev det en ganska hetsig dag. Det är många bud fram och tillbaka, telefonen ringer och bitvis har det varit stressigt. Så är det i en verksamhet där man jobbar med människor. Det är inte lätt alla gånger. 

Vilka är de starkaste intrycken du tar med dig?

– Det är nog ändå hur man styr ihop det i personalgruppen. Det är mycket samtal i gruppen och man får till besöken på ett bra sätt. Man ser att det är ett bra samarbete mellan dem. 

Ville inte ha med sig media

Direkt finns det inget Lars Johansson kan peka på som han fick med sig som en förklaring eller åtgärd mot sjuktalen.

– Nej, men mycket handlar om stabilitet i grupperna. Återkommande hör man att man inte är nöjd med medbesämmandet. Det handlar om hur vi som beslutsfattare och chefer pratar med sina anställda. Vi allra högst upp måste lyssna och göra bättre, för det är vårt ansvar i första hand.

Kan det bli fler sådana här verksamhetsinhopp?

– Det kan det, men jag kan inte säga när. 

Blir det på samma enhet?

– Vi får se, ingen aning. Det kan vara värt att komma tillbaka till samma ställe, men jag kan inte säga det nu. 

Lars Johansson vill inte säga vilken enhet han besökte. Han ville heller inte ha med sig media på besöket.

– Det har att göra med att jag ville ha fokus på att träffa personalen. Det blir fel signal om jag gör det här för att synas i media. Jag ville göra det här så ostört som möjligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt