Annons:

HÄR ÄR KD:S INSTÄLLNING TILL SKOLUTREDNINGEN

Kristdemokraten Ola Hammarbäck kan få inrikta sig på en ny kamp för småskolornas överlevnad. Foto: Simon Henriksson

HÄR ÄR KD:S INSTÄLLNING TILL SKOLUTREDNINGEN

För sju år sedan gick Ola Hammarbäck (KD) och Peter Karlsson (C) hand i hand för att rädda landsbygdsskolorna. Nu tycks politikerna stå varsin sida.
– Vår ingång är att ingen skola ska läggas ned av ekonomiska skäl, säger Ola Hammarbäck.

Annons:

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna var de tre största motståndarna när Socialdemokraterna och Moderaterna ville lägga ned de fyra minsta skolorna 2015-16. Protesterna ledde till en folkomröstning och skolorna bevarades till slut.

Nu är samma skolors existens ifrågasatta igen – men KD:s tidigare samarbetspartners sitter nu i den majoritetskonstellation som begärt utredningen om skolornas framtid. Framtiden för skolorna i Tuna, Rumskulla, Djursdala och Gullringen är nu mycket oviss och nämnden väntas fatta beslut i februari. 

Ola Hammarbäck var motståndare till utredningen från första stund.

– Jag röstade emot att vi skulle ta fram den, för vi i KD vill inte spara bort skolor av ekonomiska skäl. Den här utredningen bygger på det och säger vi att vi gör en utredning ska vi också vara beredda att ta konsekvenserna av utredningen. Det ville inte jag ställa upp på. Nu finns en utredning gjord, vi har sagt att vi inte ska lägga ned skolor av ekonomiska skäl, vi har sagt att man kan göra det av kvalitetsskäl. Det tittar man inte på i den här utredningen. Vi kommer fördjupa oss i utredningen i vårt parti och ta del av den information som kommer senare. Grundhållningen är att vi inte ska lägga ned skolor av besparingsskäl.

Hur kommer ni agera framöver?

– Vi ställde upp för de mindre skolorna förra omgången, när de var hotade. Troligen gör vi det nu också. Om det blir en folkomröstning nu också är för tidigt att svara på och det var inte ett politiskt initiativ senast.

Känner du av samma engagemang i frågan?

– Vi har inte kommit så långt i processen än. Jag ser inte det engagemanget än, men det kanske blir det.

KD har inte tagit fram några alternativa besparingsförslag.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt