Annons:

FEM LÄRARTJÄNSTER FÖRSVINNER – REKTORER LÄMNAR

Vimarskolan och AL-skolan kommer att drabbas värst av nedskärningen inom grundskolan. Foto: Vimmerby kommun

FEM LÄRARTJÄNSTER FÖRSVINNER – REKTORER LÄMNAR

Barn- och utbildningsnämnden fick inga extra medel från kommunstyrelsen. I höst kommer konsekvenserna. Fem lärartjänster försvinner – och det är ändå inte tillräckligt. Som direkt följd av beslutet har två rektorer sagt upp sig. – Det är en väldigt pressad situation inom grundskolan, säger den tillförordnade förvaltningschefen Thomas Hjelm.

Annons:

Efter att skolorna i Gullringen och Djursdala räddades inledde kommunstyrelsen en ny budgetdiskussion för 2016. I veckan kom beskedet att barn- och utbildningsnämnden inte får några extra medel för resten av året – och måste hämta in den tilltänkta besparingen för skolnedläggningen på egen hand.

Som ett brev på posten kommer nedskärningar att verkställas till höstterminen. Fem lärartjänster försvinner från grundskolan – och det räcker ändå inte. Totalt skulle åtta lärartjänster behöva skäras bort för att grundskolan ska kunna följa budget.

– Vi har fått dra ned många tjänster och i ett första skede handlar det om fem tjänster från och med i höst, men det räcker inte. Det diskuteras andra alternativ i rektorsgruppen för att kunna minska neddragningarna och vi hoppas hitta andra lösningar, säger Thomas Hjelm, som i Birgitha Sahlins frånvaro vikarierar som förvaltningschef.

Vad skulle det kunna vara?

– Det är inte något klart än och vi brainstormar så mycket som möjligt. Jag är lite osäker på hur det ser ut, men det finns förslag som snart ska upp i nämnden.

Två rektorer har sagt upp sig

Beslutet har redan fått svåra konsekvenser. Bland annat har två rektorer valt att säga upp sig.

– Det är en väldigt pressad situation. Vi har redan två rektorer som har sagt upp sig med anledning av det här. Jag tror inte att det enbart var på grund av det här, men det har delvis haft betydelse. Vi vet inte hur vi ska göra och det är ett väldigt svårt rekryteringsläge.

Hur påverkar nedskärningen era möjligheter att rekrytera?

– Jag hoppas att det ska gå, men det är klart att det sprider sig att vi inte har de resurser vi behöver ha.

Hur ser det ut på lärarsidan?

– Jag tror inte att det är mer tapp där än det brukar vara.

”Många reaktioner”

Rektorerna har reagerat starkt på beslutet.

– Det är många reaktioner hos rektorerna. Överlag vet de inte hur de ska klara sina budgetar. Det är svårast för Vimarskolan och AL-skolan som har de största kullarna. På de mindre skolorna kan vi inte minska, utan det är på det större skolorna som det är möjligt att minska antalet tjänster per elev. Det är väldigt problematiskt.

Dagens Vimmerby kommer publicera en mängd artiklar om grundskolan i Vimmerby under helgen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt