Annons:

PARTIET VÄRVAR TOPPNAMN FRÅN GRANNKOMMUNEN

Erik Andersson, tidigare toppnamn i Kinda kommun, har engagerat sig i Vimmerby kommun. Foto: Privat

PARTIET VÄRVAR TOPPNAMN FRÅN GRANNKOMMUNEN

Vänsterpartiet har gjort en stark värvning i lokalpolitiken. Kindas tidigare toppnamn, Erik Andersson, har flyttat till Vimmerby och engagerar sig nu här politiskt.
– Det började klia i fingrarna, säger han.

Annons:

Erik Andersson har varit partiordförande för Vänsterpartiet i Kinda, gruppledare och suttit i kommunstyrelsen. För cirka ett halvår sedan flyttade han och familjen till Vimmerby.

– Bakgrunden till flytten är familjesituationen. Vi har bott i Kisa i ungefär tio år och jag har jobbat i Vimmerby sedan 2020. Min sambo har jobbat i Linköping, men när hon fick nytt jobb här i Vimmerby så kände vi att det vore skönt att ha allt på samma ställe, berättar Erik Andersson. 

Var det givet att engagera dig här också?

– Jag var väldigt engagerad i Kinda, så att jag skulle vara medlem och gå på medlemsmöten fanns det inga tveksamheter kring. Jag tycker att det är kul med lokalpolitik, men just nu lägger jag inte tillnärmelsevis lika mycket tid på det. Jag har bott här ett halvår och behöver sätta mig in i hur kommunen fungerar först. Sedan får man se, det är en väldigt välfungerande partiförening här med många som engagerar sig. Det är bra driv i föreningen och kompetenta kamrater. 

"Väldigt roligt"

Nu har Vänsterpartiet nominerat Erik Andersson till att bli ny revisor för partiet i kommunfullmäktige.

– Det är tanken, även om jag inte formellt är vald ännu. Jag har erfarenhet av kommunpolitik, vet hur det fungerar och skulle få en mer granskande roll. Det känns ganska lämpligt redan nu. 

Har du ambitionen att utmana Lars Johansson 2026?

– Nej, absolut inte. Så tänker jag inte. Det var inte därför jag gav mig in i Kinda heller. Jag räknade inte med att sitta i kommunstyrelsen där, men det blir ofta bananskal i lokalpolitiken. För två månader sedan hade jag ingen tanke på revisorsuppdrag heller. När frågan ställdes började det klia i fingrarna. Jag tycker det är väldigt roligt med kommunpolitik.

Vad kan du bidra med i partiet här?

– Kanske ett perspektiv utifrån. Jag har sett hur Kinda fungerar och båda kommunerna är små och ligger i utkanten av sin region. Vimmerby står kanske lite mer på egna ben än vad Kinda gör. Här är det inte lika tydligt kopplat till en stor stad som det är i Kinda. Den ekonomiska situationen i Vimmerby är ganska utmanande. Jag har ofta kritiserat Kinda för återhållsamhet, men här har man satsat ganska mycket och står här med ett stort budgetunderskott.

"Duktig och påläst"

Lars Johansson är glad över att man fått in Erik Andersson i partiföreningen.

– Det är för det första väldigt roligt att människor flyttar till Vimmerby. Han är duktig och påläst och blir en bra kraft in i partiet. Vi är jätteglada över att han kommer in i vår grupp, säger Lars Johansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt