Annons:

Pensionärsrådet rasar mot förändrat anhörigstöd:

Lars-Inge Green och Göran Gustafsson rasar mot förslaget till förändrat anhörigstöd i kommunen. Foto: Simon Henriksson

Pensionärsrådet rasar mot förändrat anhörigstöd: "Hund begraven"

Socialnämnden har jobbat med besparingsförslag sedan sent i somras. Ett som skjutits fram flera gånger är ett förändrat anhörigstöd. Nu finns ett förslag från förvaltningen – som det kommunala pensionärsrådet rasar över.
– Det är så sjukt dumt, säger Lars-Inge Green (PRO) och Göran Gustafsson (RPG). 

Annons:

Socialnämnden har inte tagit beslut om anhörigstödet på sina senaste möten. Det man från nämndens sida ser är en potential besparing på 580 000 kronor. Senaste gången det var uppe på nämnden var i december, men då togs inte heller något beslut.

Men nu finns ett förslag till beslut från förvaltningens sida.

Förslaget innebär bland annat att tjänsten som anhörigkonsulent ska avvecklas och att flera olika yrkesgrupper i stället ska ha anhörigstöd i sitt uppdrag. Från och med 2025 är förvaltningens bedömning att det kommer frigöras tid hos exempelvis biståndshandläggare. 

"Istället för att minska antalet tjänster i den gruppen skulle arbetet kunna förändras till mer förebyggande och uppsökande insatser och även anhörigstöd", skriver man i ärendet. 

På det här sättet, genom att ta bort en tjänst, skulle kostnaderna kunna minska med 580 000 kronor. Beslutsförslaget från förvaltningen är att nämnden ska ställa sig bakom det förändrade utförandet och därmed plocka bort tjänsten som anhörigkonsulent. 

Det här har gått ut på remiss till det kommunala pensionärsrådet i kommunen. Pensionärsrådet, som består av pensionärsorganisationerna SPF, RPG, SKPF och PRO, fungerar ofta som remissorgan för socialnämnden.

Att rådet går till media är väldigt ovanligt. Men nu rasar rådet mot planen från socialförvaltningen kring hur anhörigstödet ska förändras. Pensionärsrådet har lämnat in en skrivelse till socialnämnden och väljer nu att även uttala sig till Dagens Vimmerby.

– Vi tycker att själva tjänsten ska bevaras. Många av våra medlemmar tycker att det här fungerar väldigt bra och att det är lättillgängligt. Det är mycket bättre att bygga från den kunskapen och erfarenheten som finns. Anhörigkonsulenten har hållit på med det här i 14 år och våra medlemmar tycker det är suveränt. Även yngre anhöriga gör det och andra kommuner ser vår anhörigkonsulent som ett föredöme. Vi har en expert på anhörigstöd men den planerar man att ta bort, säger Lars-Inge Green från PRO och Göran Gustafsson PRG.

Vad ser ni för risker med ett förändrat utförande?

– Det första och viktigaste är att det kommer hamna mellan stolarna. Det blir inget med det. Sedan ser vi inte hur det ska kunna bli en besparing heller. Vi får allt fler äldre och allt fler brukare vårdas i sina hem. Hur ska en biståndshandläggare få mindre att göra i framtiden? När befolkningen bara blir äldre ska man lägga mer jobb på biståndshandläggarna. Det är så sjukt dumt. Risken är att man, i stället för att nyttja de kunskaper och erfarenheter som finns, får börja om från början. Det är ett slöseri när vi har en anhörigkonsulent som är driftig och framåt. 

"Ta tag i sjukfrånvaron"

Både Lars-Inge Green och Göran Gustafsson ser också tydliga risker för att det kommer bli otydligt för medborgarna. Vem ska de vända sig till?

– Vi tror att kommunikationen blir mycket krångligare. Biståndshandläggare är en kommunal myndighet och allt kommer bli bökigare för de anhöriga. Vi tror på rejäl försämring. Socialstyrelsen säger att man ska utveckla det här arbetet och bredda systemet, men varför ska man då uppfinna hjulet på nytt när man har kompetensen och erfarenheten, säger Göran Gustafsson.

Pensionärsrådet anser att socialförvaltningen ska ta tag i sin egen sjukfrånvaro i första hand. Genom att halvera den går det att spara många miljoner.

– Man skjuter på helt fel sätt. Ligger man på mellan nio och tio procent så är det något som inte är friskt i organisationen. Börja med det så kan man spara ett antal miljoner. Det stora är att se över sin egen organisation när man har en sådan hög sjukfrånvaro. Trivs man inte med sitt arbete så leder det till sjukskrivningar. 

Båda tycker också att det finns för många mellanchefer.

– Budskapen kommer inte fram och tar man bort ett antal mellanchefer så kan kommunikationen bli mycket bättre. 

"Hund begraven"

Pensionärsföreningarnas talespersoner saknar också fackets röst i det här. 

– Var är facket i det här? Ett fackligt engagemang borde vara givet i en sådan här fråga. Tyvärr är det mycket tystnadskultur inom socialen. I vissa ärenden måste det förstås vara det, men arbetsmiljön måste man kunna prata om. 

Lars-Inge Green upplever att det finns en hund begraven i frågan.

– Om jag får säga min mening känns det så. Man talar inte i klartext, men vi kan inte bevisa det. 

Vad har ni för hopp om att kunna stoppa det här?

– Annars hade vi inte suttit här. Det här måste fram. Vi i kommunala pensionärsrådet företräder 20-25 procent av kommunens invånare. Vi är ett forum för information och vi kan reagera. Vi hoppas att skrivelsen når ut och att politikerna får reda på det, så att man kan börja diskutera det. Vi har alltså andra kommuner som ringer till vår anhörigkonsulent – ändå vill man ta bort tjänsten här. Allt är konstigt med det här. 

"Valda av pensionärerna"

Pensionärsrådet upplever att man inte blivit hörda i den här frågan.

– Om ingen lyssnar måste vi gå till media. Vi försöker få politikerna att lyssna, men det känns som att tjänstemännen och cheferna bestämmer mycket. Ibland måste politiken sätta ned foten.

Både Lars-Inge Green och Göran Gustafsson har erfarenhet från det politiska arbetet själva. Båda har suttit i miljö- och byggnadsnämnden, där Lars-Inge Green var ordförande en period.

– Förr kunde vi gå emot tjänstemännen, även om de hade rätt enligt lagboken. Man måste våga och tjänstemännen har inte alltid rätt. Vi sitter där för befolkningen som har valt oss. Nu är vi valda av pensionärerna och måste ta vara på deras intressen. 

Nämnden sammanträder den 8 februari och då ska ett beslut fattas kring anhörigstödets utformning. HÄR kan du läsa Eva Berglunds (S) svar på kritiken.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt