Annons:

Pensionärsrådet ger sig inte:

Lars-Inge Green och Göran Gustafsson, som representerar kommunala pensionärsrådet, är mycket besvikna och irriterade över att anhörigstödet ska förändras. Foto: Simon Henriksson

Pensionärsrådet ger sig inte: "Det här är ynkligt"

Anhörigstödet i kommunen ska förändras och tjänsten som anhörigkonsulent försvinner från 2025. Det beslutet tog socialnämnden i förra veckan.
– Det här är ynkligt, säger Lars-Inge Green (PRO) och Göran Gustafsson (RPG).

Annons:

I torsdags tog socialnämnden beslut om att gå på förvaltningens förslag gällande anhörigstödet. Det innebär att anhörigstödets utförande kommer få ett helt förändrat utseende och tjänsten som anhörigkonsulent kommer plockas bort. Socialen förväntar sig att kunna spara 580 000 kronor. 

Fullt ut ska förändringarna vara genomförda från 2025. In i det sista försökte kommunala pensionärsårdet, KPR, få politikerna att sätta stopp för det här.

Men det gick inte.

– Vi är naturligtvis besvikna och kommer inte släppa det här. Vi vill ha en redovisning på kommunala pensionärsrådet kring hur det här ska se ut och hur de här besparingarna ska lyckas. Ingen annan förstår ju hur. Det är ingen besparing. Vi har tappat en del förtroende för politiken på det här och har inte fått något gensvar från de förtroendevalda, säger Göran Gustafsson från RPG i Vimmerby. 

– Risken är att det blir en pappersvändare av det här. Det är vi rädda för. Vi tror att det kommer ramla mellan stolarna, säger Lars-Inge Green från PRO. 

"Vilken lekman som helst ser det"

En protestlista med nästan 200 underskrifter lämnades in mot förslaget. När beskedet om beslutet kom blev det "ramaskri" och "fruktansvärt irriterat", säger Lars-Inge Green och Göran Gustafsson. Båda har ett långt förflutet inom politiken i kommunen. 

– Har politiken ens sett det? Vi har känt att engagemanget från politiken är noll. Var finns politiken? Socialen är väldigt tjänstemannastyrd. Det är genomgående i hela kommunen att det är tjänstemannastyrt. Det ser man på skolorna med. Vi såg den här anonyme beskrivaren och svaret är ungefär från alla "vi gör så gott vi kan". 

Men nämnden var enig i sitt beslut.

– Just som vårt anhörigstöd ser ut har det varit väldigt inriktat på de äldre. Kravet är att vi ska ha det inom LSS och IFO-verksamheten också. Det här teamet ska jobbas fram och ihop under 2024 och professioner från olika håll kommer ingå i detta. I och med den nya socialtjänstlagen kommer många biståndsbeslut att göras digitalt. Det blir en enklare administration runt det och då räknar vi med att biståndshandläggarna ska kunna gå ned och ta över en liten del av det här, sa socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) på pressträffen. 

Både Lars-Inge Green och Göran Gustafsson säger att man också vill bredda anhörigstödet. 

– Vi vill att det ska utvecklas och det är inte meningen att det bara ska vara för pensionärer, men ofta är det pensionärerna som är det svaga i det här läget. Vi kanske verkligen inte se hur det ska kunna bli en besparing av det här. Om alla tjänster är kvar, var finns besparingen då? Vilken lekman som helst kan se att det inte blir någon besparing. Vi blir äldre och äldre och även om det kommer en ny socialtjänstlag, så säger alla andra vi pratar med att man tror att det här kommer belasta kommunerna mer och mer. Det verkar bara vara Vimmerby kommun som tror att det ska bli lättare. 

Kallar det för "ynkligt"

Vår tidning visar det justerade protokollet från socialnämnden. Utöver en bilaga, där kommunala pensionärsrådets yttrande finns med, framgår ingenting om att det funnits stor kritik mot förändringen. 

– Det är ynkligt och visar hur styrt det här. Vad är vår roll värd? Det borde framgå att KPR inte tycker det här är bra. Det står inte ens att vi har framfört det. Vi har litat på politiken och det är därför de är folkvalda.

Känner ni er förbisedda?

– Ja, minst sagt. Vi är besvikna och det är många pensionärer som har hört av sig till. Även personal inom socialen. Alla tycker att det är fruktansvärt. Om det vi tycker inte ens framförs eller kommer upp till diskussion, vad är då vår roll? Vi är över 2 500 pensionärer i kommunen som vill kunna nyttja det här. Det är klart att många är besvikna. 

"Något är sjukt"

Båda tycker att utredningen från första början har varit styrd åt ett håll. 

– Skolutredningen är likadan. Något är sjukt tyvärr. Det finns driv och kompetens hos oss anhörigkonsulenten och alla våra fyra föreningar är upprörda och besvikna. 

– Jag har pratat med facket, men det finns inget de kan göra. Jag tycker att det borde vara ett arbetsmiljöärende, men det går ju inte att bevisa att man vill bli av med anhörigkonsulenten. Hon kanske har varit för bra, säger Lars-Inge Green. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt