Annons:

Vill införa avgift för att ansöka om fristående skolverksamhet i kommunen

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Vill införa avgift för att ansöka om fristående skolverksamhet i kommunen

Tidigare har det varit gratis att ansöka om att starta en fristående förskola eller pedagogisk omsorg i kommunen. Nu vill barn- och utbildningsnämnden börja ta ut en avgift för detta. 

Annons:

I samband med att kommunen godkänner en huvudman som vill starta en fristående verksamhet i form av fristående förskola, fritidshem eller pedagogisk omsorg ska kommunen göra en ägar- och ledningsprövning. 

Sedan 2019 har kommunen rätt att ta ut en avgift för en ansökan om godkännande. I Vimmerby kommun har dock ingen avgift tagits ut för vad som beskrivs vara en omfattande ägar- och ledningsprövning och som ska göras i samband med ansökan. 

– Det tar mycket tid för förvaltningen att räkna på detta och om det är möjligt att göra. Därför vill vi införa den här avgiften, för att man inte bara ska söka och sedan säga att det inte blir något. Det är många andra kommuner som redan gör det, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Tar ut grundavgift

Förslaget är att ta ut en grundläggande avgift om 5 000 kronor för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Det gäller inför prövningen påbörjas.

– Om man sedan startar den fristående verksamheten så gäller 15 000 kronor ytterligare för pedagogisk omsorg och 20 000 kronor för fristående förskola eller fritidshem. Det här handlar om att vi inte vill att man ska göra arbetet utan att det blir något av det, säger Peter Karlsson.

Kommunfullmäktige ska nu ta ställning till nämndens förslag. Priserna ska revideras vart tredje år.

Fakta

De ärendetyper som är förenade med avgift är följande:

• ansökan om godkännande som huvudman för en fristående förskola, pedagogisk omsorg ellerfritidshem,

• ansökan om godkännande som huvudman för en befintlig fristående förskola, pedagogiskomsorg eller fritidshem,

• ansökan om utökning av ett befintligt godkännande för en fristående förskola, pedagogiskomsorg eller fritidshem.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt