Annons:

Så går Centerpartiets jakt på nytt toppnamn – då kan det vara klart

Leif Larsson anser att det ser ljust ut för Centerpartiet i jakten på Jacob Källs efterträdare. Foto: Arkivbild

Så går Centerpartiets jakt på nytt toppnamn – då kan det vara klart

Jacob Käll, 70, väljer att gå i pension. Därmed behöver Centerpartiet ett nytt toppnamn – och partiet söker brett.
– Det ser intressant ut, säger Leif Larsson, 

Annons:

I slutet av februari avslöjade Jacob Käll att hans tid som toppolitiker i Vimmerby kommun inom kort skulle vara över. Käll, som i december 2019 valdes till kommunstyrelsens ordförande, är vice ordförande den här mandatperioden och Centerpartiets tyngsta företrädare i Vimmerbypolitiken.

– Jag har beslutat mig för att gå i pension. Jag vill ha mer fritid, kunna umgås mer med familjen, barn och barnbarn, än vad jag har gjort de senaste åren. Det har varit ett väldigt hedrande, roligt och utmanande uppdrag som jag har haft, men nu är det dags att ta ett beslut om att göra annat och njuta mer av det goda livet. Min fru har varit pensionär i ganska många år och hon far iväg till ställen där jag inte har kunnat vara med. Sedan tänker jag att jag ska kunna vara mer engagerad lokalt, vi får se. Jag har ingen utstakad plan, förklarade Jacob Käll (C) sitt beslut.

Centerpartiet har valt att gå ut med en öppen nomineringsprocess och möjligheten att nominera en kandidat – eller sig själv – pågick till 31 mars.

– Folk har haft påskhelgen på sig att ge namnförslag, men vi har redan fått in en hel del. Det är både interna och externa. Det ser intressant ut, men det är för tidigt att säga något om vad som sedan händer, säger Leif Larsson (C), ordförande i valberedningen, innan påsk.

"Den ambition vi har"

C kommer nu efter påsken att sätta sig ned och gå igenom namnförslagen.

– Då kommer vi ta ställning till vilka vi går vidare med. Självklart har vi egna idéer och tankar också och det gäller dessutom att vederbörande, som är nominerad, är intresserad av att kandidera. Det arbetet går igång nu efter påsk.

Hur snabbt vill ni att det ska gå efter det?

– Vi har en månad på oss ungefär. I början av maj ska vi ha medlemsmöte där vi tar beslutet. Formellt är det medlemmarna tillsammans med kommunfullmäktigegruppen som tar beslutet.

Partiet har haft en hel del turbulens de senaste åren. Ni sitter fortsatt vid makten, men är inte alls lika stora som ni har varit. Hur viktig blir personen som ska bli nytt toppnamn för att vända det här?

– Vi i valberedningen kommer nominera en person som är beredd att axla det yttersta ansvaret. Både i den nuvarande politiska situationen, inför valet 2026 och efter det. Det är den ambition vi har. Jag tror att alla partier, inte minst mot bakgrund av den turbulens vi genomled, har svårt att få fram nytt folk. Det har vi med beräkningen.

Blir det en kioskvältare?

Samtidigt ser Leif Larsson en stor fördel av att det är relativt lång tid kvar tills kommuninvånarna går till vallokalerna 2026.

– Den vi väljer ut kommer ges möjlighet att forma arbetet och politiken under två och ett halvt år. Jag hade drygt ett år på mig när jag tillträdde och vet att det är en väldigt nyttig tid.

Hur ser fördelningen ut bland interna och externa?

– Det är från båda grupperna. Det är både tips och direkta nomineringar. Vi är inte färdiga ännu, men vi kan redan säga att det har varit en bra process och vi har tagit inspiration från partiet centralt när man skulle utse en ny partiledare.

Finns det någon kioskvältare bland de externa namnen?

– Det vill jag inte uttala mig och jag säger inga namn, men det är en bra process för valberedningen att jobba vidare med. Det är många namn som kan vara aktuella.

Finns det starka kandidater internt som kan axla rollen?

– Vi har flera med tunga uppdrag som kan vara tänkbara. Det finns ingen kandidatbrist så. Det är också viktigt att poängtera att vederbörande ska leda ett lag och i det här fallet det interna laget i första hand, men det ska också fungera i den majoritet vi sitter i.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt