Annons:

KLART: Kommunen säger nej till VH:s begäran

Lars Johansson (V) och övriga kommunstyrelsen sa nej till VH:s begäran. Bilden är ett montage. Foto: Bildbyrån/Simon Henriksson

KLART: Kommunen säger nej till VH:s begäran

Vimmerby Hockey föll tungt i kvalserien borta mot Halmstad Hammers i går. I dag kom ett annat tungt besked. Kommunstyrelsen säger nej till VH:s begäran om hyresfritt.
– Vi hade önskat att vi kunde göra mer, men tycker inte att vi kunde göra det, säger Lars Johansson (V), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Annons:

Det var i samband med att kvalserien till Hockeyallsvenskan skulle ta sin början som det framgick att Vimmerby Hockey bad kommunen om hyresbefrielse.

Det hela beror på att VH:s ekonomi inte ser lika ljus ut som spelet på isen. För att klara licenskravet behöver Vimmerby Hockey ha ett eget kapital på åtta procent av omsättningen. Inför slutspelet behövde VH få in drygt en halv miljon kronor.

Föreningen har inte betalat sina hyror för ishallen hittills i år. Månadshyran ligger på 36 000 kronor och totalt rör det sig om cirka 110 000 kronor.

VH vädjade till kommunen om att få hyresbefrielse, men att kommunstyrelsen skulle säga nej var ingen skräll. Det var nämligen förslaget från kultur- och fritidsutskottet. 

– Vi sa nej till önskemålet om att efterskänka hyran för första kvartalet. Däremot erbjuder vi hockeyn en avbetalningsplan och det uppdrar vi åt utvecklingsavdelningen att göra upp med föreningen kring, säger Lars Johansson (V), ordförande i kultur- och fritidsutskottet, som också sitter i kommunstyrelsen.

"Stor ryggsäck"

Men en avbetalningsplan hjälper inte Vimmerby just nu.

– Föreningen vill inte ha den här skulden, men vi tyckte inte att vi kunde göra på något annat sätt. Vi hade önskat att vi kunde göra mer, men vi gjorde minus förra året och det ser inte bättre ut inför det här året. Vi har en stor ryggsäck och många besparingsbeslut. Det finns inte marginaler någonstans. 

Kommunstyrelsen menar att man, för att gå VH till mötes, hade behövt plocka pengarna från någon annan förening.

– I goda tider hade vi jättegärna hjälpt till, men det här är inte den enda föreningen som är i behov av ekonomiskt stöd. Vad gör vi med nästa förening? Vi hade satt oss i en knepig situation, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kan elitstöd bli aktuellt?

Lars Johansson vill också poängtera att kommunen redan gör stora insatser för Vimmerby Hockey. 

– De får väldigt mycket för sin hyra. Det är kommunens personal som sköter ismaskiner och så vidare. Vi ger även i pengar räknat ett stort stöd till hockeyn. 

När kommunen tagit ett flertal besparingsbeslut det senaste året har man också varit måna om att inte dra ned på föreningsstödet.

– Vi har gjort långa listor, men att minska på föreningsstödet har vi inte ens börjat fundera på. 

Camilla Freedeke, som är avgående ordförande i hockeyallsvenska Kalmar HC och nyligen klev in i moderklubben Vimmerby Hockey för att hjälpa till, pratade i en artikel med vår tidning om ett eventuellt elitstöd till VH.

– Det är inget vi har diskuterat, men det är en diskussion vi får fördjupa oss i. Det är alltid aktuellt med föreningsstöd och vi har gjort vissa förbättringar där vi ökat på grundstödet bland annat. Vi får utreda elitstöd och titta på det framöver. Det är kämpigt för många, men vi ser också att det är värdefullt att ha ett elithockeylag i kommunen, säger Lars Johansson.

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt