Annons:

Kommunen tar över ansvaret för festivalen:

Kommunen tar över ansvaret för litteraturfestivalen 2024. Här en bild från invigningen förra året. Foto: Arkivbild

Kommunen tar över ansvaret för festivalen: "Positiv utveckling"

Vimmerby berättar har drivits av Litternaturnoden tidigare. Nu tar kommunen över huvudansvaret för festivalen.
– Vårt bibliotek får en större roll i det här. Vimmerby är en litteratur- och kulturstad och det blir tydligare genom detta, säger Lars Johansson (V), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Annons:

Litteraturfestivalen Vimmerby berättar har hållits i flera år och det har varit Litteraturnod Vimmerby som varit ansvarig för festivalen i flera år.

Nu sker en stor förändring. En överenskommelse är nämligen fattad som gör att kommunen tar över huvudansvaret för festivalen. 

– Litteraturnoden är en regional organisation, men kommunen har varit med och stöttat med mycket administration och lokaler. Att kommunen tar över huvudansvaret gör att det blir tydligare och mer samlat kring att Vimmerby kommun står för genomförandet av festivalen, säger kultur- och fritidsutskottets ordförande Lars Johansson (V).

Biblioteket kommer få en nyckeroll i det här. 

– Det är viktigt med arvet efter Astrid Lindgren. Vimmerby ska vara en litteratur- och kulturstad och det blir tydligare genom detta. Sedan gör vi det i samarbete med Litteraturnoden och den största delen av finanseringen för programverksamheten kommer vara därifrån, men vår personal genomför planeringsarbetet i egen regi. Det är en positiv utveckling och positiv för biblioteket. Vi stärker bibliotekets profil genom det här. 

Vad kommer det innebära för förändringar kring årets festival?

– Det går inte att säga till 100 procent ännu. Förut har Litteraturnoden planerat programmet med samverkande parter. I år blir biblioteket en samordnande part och det är upp till den gruppen att forma programmet. 

"Vill göra det till en kulturfest"

Årets Vimmerby berättar äger rum lördagen den 12 oktober. 2023 var litteraturfestivalen samtidigt som höstmarknaden, men i år delar man upp dessa två evenemang.

– Det är ett medvetet val och det beror bland annat på att det är väldigt olika inriktning på evenemangen. 

Övertagandet av litteraturfestivalen är permanent. 

– Vi får se hur programmet formas och vi vill gärna göra det till en folkfest och en kulturfest, säger Lars Johansson.

Den 10 och 11 oktober blir det också en tvådagarskonferens med titeln "Morgondagens Pippi".

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt