Annons:

Inget sommarlovskort till Vimmerbys ungdomar:

Vimmerby kommuns ekonomi sätter stopp för att anta Kalmar länstrafiks erbjudande om sommarlovskort till Vimmerbys ungdomar. Foto: MostPhotos

Inget sommarlovskort till Vimmerbys ungdomar: "Beror på den regering vi har nu"

Vimmerby kommun saknar ekonomiska möjligheter för att erbjuda Vimmerbys ungdomar sommarlovskort. Både Moderaterna och Kristdemokraterna ställde sig frågande till majoritetens beslut. 

Annons:

Busskorten över sommaren kallas för sommarlovsbiljetter och erbjudandet från KLT gäller från eleverna som slutat årskurs sex till gymnasiet. Skulle Vimmerby kommun köpt kort till eleverna i samtliga årskullar hade det inneburit en kostnad för cirka 680 000 kronor. 

Vimmerby kommun har aldrig erbjudit ungdomarna sommarlovskort och säger helt nej till KLT:s sommarlovskort igen.

Tre olika medborgarförslag om sommarlovskort togs upp på gårdagens fullmäktigesammanträde och det blev nej till samtliga. 

– Det är med sorg i hjärtat, men vår budget håller inte för det. Vi har försökt och pratat med KLT och övriga närliggande kommuner. Vi vill få till ett ändrat sätt där vi kan köpa och använda det till de ungdomar som vill ha det. Nu är det så att man behöver köpa busskort för alla elever och det blir väldigt dyrt för en kommun av vår storlek, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Helen Nilsson får en känsla av att KLT kan svänga i frågan till nästa år. 

– KLT öppnar upp lite grann för att tänka nytt. De ska sätta sig ner och titta på vårt förslag. Vi hoppas på att det kommer något annat till nästa år, men i år klarar vi inte av det. Det är riktigt tråkigt, för det här önskar man varje år, säger Helen Nilsson. 

"Fråga som S var ganska högljudda i"

Niklas Gustafsson (M) klev därefter upp i talarstolen och ställde sig frågande till majoritetens beslut. 

– Jag tänker inte göra något yrkande, men jag är förvånad över att majoriteten säger nej till det här. Socialdemokraterna var framför allt väldigt högljudda i den här frågan när man satt i oppositionen. Helen hänvisar till budgeten, men det finns mycket annat som inte ryms i er budget och som vi har beslutat att genomföra ändå, säger Niklas Gustafsson (M). 

Ola Hammarbäck (KD) var inne på samma linje.

– Niklas hann före mig, men det är en fråga som Socialdemokraterna var ganska högljudda i under förra mandatperioden när man satt i opposition, gjorde politiska poäng och talade om hur dåligt det var i Vimmerby för att vi inte erbjöd gratis busskort till alla ungdomar. Nu sitter samma socialdemokrater i majoritet och tvingas inse vad verkligheten innebär när man ska hålla i plånboken. Välkommen till den verkligheten, säger Ola Hammarbäck och fortsätter: 

– Jag har påpekat att jag tycker att det är ett dåligt system med att alla ska få busskort. Det vore bättre att ha ett system där de som efterfrågar det får busskort. Vi får hoppas att det är fler kommuner som reagerar och gör att KLT får anledning att omvärdera sin hållning. 

"Beror på den regering vi har nu"

Helen Nilsson (S) svarade på Gustafssons och Hammarbäcks anföranden. 

– Om man driver en fråga gäller det att fortsätta driva den och det har vi gjort tillsammans med andra kommuner. Först nu har man öppnat upp för att göra en annan lösning. 

– Välkommen till verkligheten, ja. Vi damp ner på ändan ganska hårt och det beror inte på just KLT utan det beror på den regering vi har nu. Det har kommit väldigt lite pengar till kommunerna sista året och jag tror att man märker det när vi ska göra budget i år. När jag kom till makten första gången sa jag ” det är tur att Socialdemokraterna sitter i regeringen för då är det lättare att genomföra saker”. När vi har en borgerlig majoritet är det inte så lätt att genomföra saker på kommunnivå. Det är inte så att det skulle ha varit lättare för en borgerlig makt i kommunen nu. Det är jättetufft och någonstans måste man väl förstå att kommunerna inte kan göra allting själva. Man måste få bidrag för det man ska genomföra. Det är bara ett medskick, säger Helen Nilsson. 

Ola Hammarbäck (KD) igen: 

– Nej, Helen. Jag tror inte att det hade varit lättare för oss att införa sommarlovskort om vi hade suttit i majoritet. Det var inte heller så att vi hade ett sånt överflöd av pengar förra mandatperioden som gjorde att vi kunde använda upp dem hur som helst. 

Kommunfullmäktige beslutade att bifalla kommunstyrelsens förslag om avslag på de tre medborgarförslagen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt